Minstens 90 Belgen duiken op in Bahama’s Leaks
Foto: AFP

116 offshorebedrijven op de Bahama’s kunnen gelinkt worden aan België. Dat hebben De Tijd, Knack en Le Soir ontdekt, die voor ons land de Bahama’s Leaks onderzochten, een nieuw wereldwijd gegevenslek over het belastingparadijs in de Atlantische Oceaan. Ook Dexia wordt genoemd.

In totaal verzamelde het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) 1,3 miljoen documenten over meer dan 175.000 schermvennootschappen op de Bahama’s.

De 116 bedrijven worden beheerd, voorgezeten of zijn het eigendom van 92 Belgen of buitenlanders die een adres hebben in België. Vierenvijftig van hen oefenden na 2011 nog steeds hun functies uit.

Dexia

Ook Dexia duikt op in de Bahama’s Leaks, via zijn filiaal Experta, nadat de bank al in opspraak kwam na het gegevenslek over offshorebedrijven in Panama, de zogenaamde Panama Papers.

Daarnaast vertegenwoordigen twee Belgische bestuurders van het Bahamaanse bedrijf CaseIF Corporation II Limited hun werkgever BIO, de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden. De regering had nochtans al in 2013 beloofd om BIO terug te trekken uit alle fiscale paradijzen. Nu luidt het dat die belofte pas eind volgend jaar kan worden ingelost.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig