Twijfels over goedkeuring bierdeal
Op 28 september wordt beslist over het huwelijk tussen SABMiller en AB InBev. Foto: REUTERS

Er is nog altijd geen zekerheid dat een voldoende grote meerderheid van de aandeelhouders van SABMiller akkoord zal gaan met de geplande overname door het Belgisch-Braziliaanse AB InBev.

AB InBev weet pas volgende week woensdag, 28 september, of een voldoende aantal aandeelhouders van SABMiller akkoord gaat met het overnamebod van 94 miljard euro. Op een bijzondere aandeelhoudersvergadering van het Britse SABMiller wordt er gestemd over de deal met de brouwersgroep uit Leuven.

De uitslag van die stemming ligt niet vast, ook al hebben het management en de raad van bestuur van SABMiller zich al nadrukkelijk en bij herhaling akkoord verklaard met de overname door AB InBev.

Niet meestemmen

De onzekerheid over de goedkeuring heeft alles te maken met de bijzonder complexe manier waarop het aantal stemgerechtigden wordt geteld.

Zo heeft de rechtbank in Londen eind augustus beslist dat de twee grootste aandeelhouders van SABMiller - de investeringsgroepen Altria en Bevco - niet mogen meestemmen omdat ze zowel in cash als aandelen betaald worden bij de overname en de andere (kleinere) aandeelhouders niet. De twee zijn goed voor 41 procent van de stemmen.

Hierdoor verkleint de groep van stemgerechtigden op 28 september tot 59 procent van de aandeelhouders van SABMiller.

Tegen stemmen

Om groen licht te krijgen voor de deal, moet driekwart van die groep een ja-stem geven. Omgekeerd volstaat het dat de tegenstanders een kwart van die 9 procent - of 16 procent van alle aandelen - verzamelen om de deal te kelderen.

Tot nog toe gingen de meeste analisten ervan uit het aantal tegenstanders beperkt zou zijn. Maar The Wall Street Journal bericht nu dat er misschien een aantal hefboomfondsen zullen verzaken aan hun kans om mee te stemmen.

Die hefboomfondsen zijn onrechtstreeks eigenaar van SABMiller-aandelen (onder meer via optieplannen) en moeten betalen om actief te mogen meestemmen.

Als ze dat geld, zo’n 95 miljoen dollar, niet op tafel willen leggen, zakt het aantal aandeelhouders dat meestemt tot amper 40 procent en maken de tegenstanders ineens een pak meer kans.

Alvast twee belangrijke fondsen - Aberdeen en Vontobel - die samen 2 procent van SABMiller bezitten, hebben al gezegd te zullen tegenstemmen.