Zien: Zo werkt de zelfstrikkende sneaker van Nike
Foto: Nike
De eerste sneakers die zichzelf konden strikken, waren die van Nike van Marty McFly uit 'Back to the Future'. Nu meer dan dertig jaar later is het eindelijk zover met de HyperAdapt. Die werd in maart al voorgesteld, maar wordt nu voor het eerst op vraag van het magazine Wired ook gedemonstreerd door de legendarische sneakerontwerper Tinker Hatfield en zijn rechterhand Tiffany Beers.

Tinker Hatfield, die al 35 jaar in dienst is van Nike, is zowat de meest invloedrijke sneakerontwerper ooit en het was ook hij die de schoenen van Marty McFly uit de iconische 'Back to the Future'-films bedacht. Al die jaren speelde hij met het idee om uiteindelijk die zelfstrikkende schoen echt te verwezenlijken en ook de fans bleven er om vragen. En in maart van dit jaar was het dan eindelijk zover. De Amerikaanse sportgigant lanceerde een teaserfilmpje en liet op de wereld los dat die zelfstrikkende sneaker er met de HyperAdapt eindelijk was. Samen met zijn rechterhand Tiffany Beers had Hatfield er jaren aan gewerkt en ettelijke prototypes versleten.

Dankzij Wired krijgen we nu voor het eerst ook te zien hoe die sneaker echt zal werken:

Er zijn twee onzichtbare drukknoppen in de schoen verborgen waarmee je de veters vaster of losser kunt maken. Bovendien is in de zool een soort oplaadstation ingebouwd dat van blauw naar geel verkleurt naarmate de batterij leegloopt. Met een soort van automatisch kliksysteem kun je de schoen aansluiten op een adapter en terug opladen.

Als je in de schoen stapt, treedt er bovendien een sensor in werking en die zal de sneaker aanpassen aan je voet. Volgens Tinker Hatfield zijn de lichtjes achteraan geen gimmick, maar wel een indicator van wanneer de motor draait en de schoen helemaal is opgeladen. Eind november wordt de sneaker voor het eerst in de winkel verwacht.