Obama: ‘Stop de bezetting van Palestina’
Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama heeft bij de Verenigde Naties gevraagd dat Israël de bezetting van Palestina opheft. Palestina moet op zijn beurt de opruiing afwijzen, maar ook Israël erkennen. Volgens de president zou dat voor beide partijen een goede zaak zijn. De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki Moon, bekritiseerde lidstaten voor het financieren van de bloedige burgeroorlog in Syrië met meer dan 300.000 doden

Obama heeft de voorbije acht jaar meermaals geprobeerd om Israel en Palestina richting een akkoord te drijven. Tot nog toe is hij daar niet in geslaagd. De vrees is dat de huidige president nogweinig zal kunnen verwezenlijken voor januari 2017, wanneer hij het Witte Huis verlaat.

Wel wist hij vandaag kritiek te uiten op het conflict tussen Israel en Palestina. ‘Ik kan met zekerheid zeggen dat Israëliërs en Palestijnen er voordeel uit zouden putten als Palestina de opruiing van Israel zou afwijzen, maar tegelijk ook Israel zou erkennen. Israel zou in ruil moeten beseffen dat het niet eeuwig Palestina kan bezetten.’

Over Rusland wist de president te zeggen dat het ‘vergane glorie’ probeerde terugwinnen door het gebruiken van geweld. Als Rusland zich zou blijven mengen ‘in de betrekkingen van buurlanden, zou het binnen eigen grenzen misschien voor populariteit zorgen, en een nationaal gevoel opwekken, maar op lange termijn zou het de statuur verminderen en de grenzen minder veilig maken.’

Ban Ki Moon

Het conflict tussen de Israëliërs en de Palestijnen bestempelde de 72-jarige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon als ‘waanzin’. De kans op een tweestatenoplossing wordt kleiner.

Over Syrië wist de Zuid-Koreaan: ‘Machtige beschermheren die de oorlogsmachine voeden, hebben ook bloed aan hun handen’, zei Ban tijdens het algemeen debat. Afgevaardigden hebben gruweldaden tegen het Syrische volk genegeerd, mogelijk gemaakt, gefinancierd hebben of zelfs gepland en uitgevoerd, aldus Ban. Voor het nu meer dan vijf jaar durende conflict bestaat er volgens hem geen militaire oplossing.

De aanval op vrachtwagens van een hulpkonvooi in Syrië noemde Ban ‘weerzinwekkend’. ‘De hulpverleners die ginds levensreddende goederen leverden, waren helden. Zij die bombardeerden, waren lafaards,’ aldus Ban. Na de aanval hebben de VN alle transporten van hulpgoederen stopgezet in het door burgeroorlog verscheurde land.

Daarnaast brengen de atoomtesten van Noord-Korea de internationale veiligheid in gevaar, terwijl het conflict in Oekraïne tot spanningen in Europa leidt. ‘Toch ben ik er na tien jaar in ambt meer dan ooit van overtuigd dat we de macht hebben een einde te maken aan oorlog, armoede en vervolging’, verklaarde Ban.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig