Onduidelijkheid blijft over extra heffing voor Electrabel
Foto: Photo News

Er blijven vragen hangen rond de heffing die Electrabel en EDF moeten ophoesten voor de levensduurverlenging van de kerncentrale Tihange 1. De bijeenkomst van de bevoegde Kamercommissie dinsdag leverde lang niet alle antwoorden op.

De oppositie blijft vrezen dat de energiewaakhond CREG buitenspel gezet wordt. De meerderheid schoot dan weer vooral op de volgens haar door de regering-Di Rupo slecht onderhandelde conventie met de energiereuzen.

Vorige week raakte bekend dat energieminister Marie Christine Marghem de procedure nog niet had opgestart om een onafhankelijk expert aan te stellen voor het uitklaren van de onzekerheden bij de berekening van de heffing van 7,2 miljoen euro voor de laatste drie maanden van vorig jaar. Volgens de CREG is dat bedrag te laag en zou de Belgische staat tot 3 miljoen euro misgelopen hebben, weliswaar zonder een preciezer cijfer te geven.

De termijn om een expert aan te stellen verliep op 15 september. Op 17 september kondigde Marghem de nakende aanstelling aan, maar tot op vandaag is dat niet gebeurd. Het is voor de komende dagen, verzekerde Marghem in het parlement. Volgens haar was de datum van 15 september niet bindend.

De oppositie hekelde Marghems aarzelende aanpak van het dossier. Het rapport van de CREG dateert van 25 juni, de minister had op 19 juli een ontmoeting met vertegenwoordigers om hen over de zaak te horen. Op 11 augustus ontving ze antwoorden, waaruit bleek dat bepaalde parameters onduidelijk bleven. Op 13 september heeft Marghem zich vervolgens gericht tot Electrabel en EDF, wiens antwoorden ze op de 16de ontving.

Komt het niet tot een akkoord over de keuze van de expert, dan is het aan het Instituut van de Bedrijfsrevisoren om de knoop door te hakken. De conclusies van de expert zullen definitief zijn.

De rol van de expert verontrust de oppositie. Zijn conclusies moeten vermijden dat het probleem zich elk jaar opnieuw stelt, zo argumenteerde minister Marghem. Maar op die manier wordt de CREG buitenspel gezet tot 2025, waarschuwden de socialisten, groenen en cdH’ers.