Cola in het toilet gieten (en tien andere tips voor een proper kot)
Foto: rr
Een gezond lichaam en een propere omgeving: beide hangen ontegensprekelijk aan elkaar vast. Omdat we niet willen dat je mama elke week je zwijnenstal moet komen uitmesten: elf tips om je kot proper en ordelijk te houden.

1. Vuile sneakers en tandpasta

Na een avondje uit vaststellen dat je schoenen de nacht niet heelhuids overleefd hebben is nooit echt fijn. Gelukkig kan je de witte boorden van je vuile sneakers gemakkelijk schoonmaken met tandpasta. Je schoenen zullen er al snel witter dan wit uitzien.

Om hetzelfde van je tanden te kunnen blijven zeggen, schaf je je best wel een extra tandenborstel aan. 

 

 

 

2. Met zuur en zout op hout

Een stuk mooier dan plastieken exemplaren maar heel wat moeilijker om ze proper te houden. Tenzij je grof zout en een citroen gebruikt natuurlijk. Goed uitpersen, hard wrijven over het zout en voor je het weet, ziet je houten snijplank eruit alsof ze nog nieuw was. 

 

 

 

3. Het antwoord op een vuil toetsenbord: post-its

Een smerig toetsenbord schoonmaken kost tijd en energie. Om de ergste sporen uit te wissen, kun je met een kleefbriefje tussen de toetsen bewegen.

 

 

 

 

4. Lipjes van blikken in je kast

Altijd al het gevoel gehad dat je kleerkast met de dag kleiner lijkt? Dankzij de lipjes van blikken frisdrank kan je je kast uitbreiden en zo meer kapstokken ophangen. Extra veel bergruimte, en dat zonder een bezoek aan de Ikea. Van twee vliegen in één klap gesproken. 

 

 

 

5. Verticaal geplooide t-shirts

In dezelfde lijn als de vorige tip: plooi je t-shirts verticaal op om meer bergruimte in je kasten en schuiven te hebben. Bovendien heb je zo altijd een duidelijk zicht op wat je allemaal hebt. 

 

 

 

 

6. Gedaan met zoeken naar kabels onder je bureau

Je zou van minder rugklachten krijgen: telkens weer opnieuw je moeten voorover buigen op zoek naar je netwerk- of oplaadkabels. Door de verschillende kabels met papierklemmen aan het blad van je bureau vast te maken, bespaar je jezelf heel wat moeite. 

 

 

7. Nooit meer glitter op je gezicht of op je kleren

Niets dat tegelijk zo feestelijk en vervelend kan zijn als glitter. Om te vermijden dat je na een kotfeest de rest van de week overal glitter vindt, gebruik je het best Play-Doh. Zo loop je minder risico op een gênante opmerking van je promotor bij het bespreken van je thesisonderwerp.

 

 

8. Cola voor een proper toilet

Je wil het niet meemaken: na een romantische avond slaag je erin je date mee te nemen naar je kot waar ze een vies toilet aantreft. Om een vroegtijdig einde van de date te vermijden, en omdat niemand echt houdt van vuile wc's, kun je Coca Cola gebruiken om je toilet schoon te maken. Enkele uren laten intrekken en dankzij de zuren in de frisdrank zal heel wat hardnekkig vuil en kalk verdwijnen.  Al kan nog eens schrobben nooit geen kwaad, natuurlijk.

 

9. Geen wirwar aan kabels meer

Smartphones, digitale camera's, tablets, luidsprekers... Hoe meer elektronische speeltjes je hebt, hoe meer kabels in je kasten en schuiven belanden. Om je weg te vinden in die tientallen draden kan je je bergruimte gemakkelijk indelen met oude wc-rolletjes.

 

 

10. Hoe je die grote emmer toch kan vullen

Vrijdagmiddag: je beslist snel nog eens je vloer een goede beurt te geven. Alleen merk je al snel dat die emmer te groot is voor je gootsteen en lavabo. Geen paniek: haal er rustig een vuilnisblik bij en laat zo het water in de emmer stromen.

Let er wel op dat je geen vuilnisblik neemt met een gaatje in...

 

 

 

11. Snel en eenvoudig je microgolfoven schoonmaken

Niets zo plezant als een microgolfoven vol etensresten van je dierbare kotgenoten aantreffen. Nochtans kan je die relatief snel en eenvoudig schoonmaken: je zet er een kommetje in met water en enkele schijfjes citroen. Daarna laat je het toestel vijf minuten op vol vermogen zijn ding doen. Door de warme dampen komen hardnekkige etensresten los waardoor je enkel nog maar eens zacht over de wanden van de microgolf moet gaan met een vod of met huishoudpapier.