Drie toeristen moeten gered worden van Australische rots
Foto: BELGAIMAGE

Drie mannen die geprobeerd hebben de Australische rotsformatie Uluru te beklimmen, zijn dinsdag gered moeten worden nadat ze vast kwamen te zitten. Niemand raakte gewond, maar de reddingsoperatie nam wel elf uur in beslag.

Uluru is een grote rotsformatie in het centrum van Australië op het Northern Territory, en heeft een belangrijke spirituele betekenis voor de Aboriginals, de oorspronkelijke bewoners van Australië.

De drie Australische twintigers wilden de rots maandag beklimmen en kwamen vast te zitten nadat ze van het pad waren afgeweken. Ze werden gered door een team van klimmers na een reddingsoperatie van elf uur. Niemand raakte gewond en de drie hadden voldoende water bij, aldus de hulpdiensten.

Het is niet verboden om Uluru - vroeger bekend als Ayers Rock - te beklimmen, maar de rots beklimmen als toerist wordt beschouwd als respectloos omdat het een heilige plaats is voor de Anangu, de traditionele bewoners van de regio.

Toch beklimmen mensen de rots nog steeds. De beklimming is fysiek gezien zeer zwaar en kan gevaarlijk zijn. Minstens 36 mensen zijn al om het leven gekomen tijdens de 1,6 kilometer lange en steile tocht, voornamelijk door hartaanvallen.