De Iraanse wielrenner Bahman Golbarnezhad is zaterdag overleden aan de gevolgen van zijn zware verwondingen door een val in de wegrit op de Paralympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro. Dat bevestigde het Iraans Paralympisch Comité zaterdagavond. Een onderzoek werd intussen gestart naar de omstandigheden van het ongeluk.

De 48-jarige Golbarnezhad was deelnemer in de wedstrijd van de klasse C4-5. Meteen na de valpartij werd de Iraniër ter plaatse verzorgd. Op weg naar het ziekenhuis kreeg de renner een hartstilstand. “Even na aankomst in het Unimed Rio-ziekenhuis in Barra overleed hij”, zo verklaart het Internationaal Paralympisch Comité (IPC).

“Dit is hartverscheurend nieuws”, aldus IPC-voorzitter Philip Craven. “De gedachten en het medeleven van de hele paralympische beweging gaan uit naar de familie, vrienden en ploeggenoten van Bahman, evenals naar het Iraans Paralympisch Comité. De paralympische familie is verenigd in leed na deze verschrikkelijke tragedie die een schaduw werpt over deze tot nu fantastische Paralympische Spelen.”

“Ik ben ondersteboven door de dood van Bahman Golbarnezhad. Ons oprecht medeleven gaat uit naar zijn familie, vrienden en het Iraanse Paralympische Comité”, stelt Brian Cookson, voorzitter van de Internationale Wielerunie, die vorige week het baanwielrennen in Rio bijwoonde.

In het paralympisch dorp hangen de Iraanse en paralympische vlaggen halfstok. Tijdens de slotceremonie van zondag zal een moment van stilte in acht genomen worden.