PARALYMPICS. Michelle Franssen naar finale 200 meter wisselslag
Foto: BELGA

Michelle Franssen heeft zich zaterdag geplaatst voor de finale van de 200 meter vlinderslag in de klasse SM14 op de Paralympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro.

In 2:37.31 eindigde Franssen tweede in haar reeks, goed voor de vijfde tijd in totaal. De finale staat in de nacht van zaterdag op zondag (01u08 Belgische tijd) op het programma.

De 21-jarige Franssen eindigde eerder deze week op de zesde plaats in de finale van de 100 meter schoolslag in de SB14-klasse. In de 200 meter vrije slag (S14) finishte ze als zevende.

Livia De Clercq sneuvelt in de reeksen van de 100 meter (T42)

Livia De Clercq is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de 100 meter sprint in de klasse T42.

De 34-jarige De Clercq finishte in haar reeks als zesde in 19.85, en zette zo de elfde tijd op twaalf deelneemsters neer. Enkel de snelste drie loopsters van elke reeks en de atleten met de beste twee verliezende tijden kwalificeerden zich voor de finale.

Eerder eindigde De Clercq, bij wie in 2008 het linkerbovenbeen werd geamputeerd, op de Paralympics als negende in het verspringen (T42).

“Ik ben blij dat ik hier gelopen heb”, zei De Clercq. “Maar in deze omstandigheden is het moeilijk voor mij om een persoonlijk record te lopen. Door de sfeer van de Paralympics heb ik veel stress. Je moet lang wachten vooraleer je in actie komt. Ik heb moeite om me hier te concentreren.”

“Toch heb ik ervaring opgedaan voor de andere wedstrijden, zoals het WK van volgend jaar in Londen. Ik ga mijn wedstrijd herbekijken en alles even laten bezinken”, besloot De Clercq, die eerder in Rio negende werd in het verspringen.

Griet Hoet 14e in wegrit

Griet Hoet is zaterdag op de veertiende plaats geëindigd in de wegrit (categorie B) op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro.

De 38-jarige Hoet, die slechtziend is, legde de 69 kilometer af in 2:19.11 en kwam binnen op 21 minuten van de Poolse winnares Iwona Podkoscielna. Het zilver was voor de Ierse Katie Dunlevy, de Nieuws-Zeelandse Emma Foy pakte het brons.

Samen met haar pilote Anneleen Monsieur eindige Hoet ook al zestiende in de tijdrit. Op de piste werd ze zevende op de achtervolging (3km) en achtste in de finale van de tijdrit (1km).