De Gentse politie heeft zaterdagmiddag de handen vol met een betoging van het extreemrechtse Voorpost en een - niet toegelaten - tegenbetoging. Vooral die tegenbetogers willen de confrontatie met Voorpost aangaan en spelen een kat- en muisspelletje met de politie. Die heeft even het waterkanon moeten inzetten, zegt de woordvoerder van de politie.

Een honderdvijftigtal leden van Voorpost betoogde zaterdagmiddag vanaf 14 uur op het Edmond Van Beverenplein in de Bloemetjeswijk in Gent tegen de toetreding van Turkije tot de Europese Unie en tegen de Turkse president Erdogan.

Die betoging lokte reactie uit van een honderdtal mensen. ‘Er is een spontane tegenbetoging ontstaan’, zegt Manuel Mugica Gonzalez, de woordvoerder van de Gentse politie. ‘We hebben toegelaten dat ze zich groepeerden en hun mening zouden verkondigen zolang alles rustig bleef.’

Maar toen een bus met betogers van Voorpost het Edmond Van Beverenplein opreed, ging het mis. De tegenbetogers bestormden de bus, er werd met stenen gegooid en boze betogers stampten en sloegen tegen de bus. De politie besloot op te treden en zette het waterkanon in. ‘Om erger geweld te voorkomen’, zegt Gonzalez Daarbij werden twee mensen aangehouden.

Tot drie keer toe werden de tegenbetogers ingesloten door de politie en tot kalmte aangemaand. Maar telkens opnieuw probeerden de tegenbetogers de confrontatie met de leden van Voorpost aan te gaan. Rond 15.30 uur was het kat- en muisspelletje met de politie nog bezig. ‘Maar we slagen erin om ze mooi gescheiden te houden’, klinkt het bij de politie.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig