'D’Ardennen' grote winnaar van de Ensors
Foto: Rr
Op de tiende editie van het Filmfestival Oostende werden voor de zevende keer op rij de Ensors, ofte de Vlaamse televisieprijzen, uitgereikt. 'D'Ardennen' van Robin Pront was met zeven Ensorbeeldjes de grote winnaar.

D'Ardennen werd gekroond tot Beste Film, Beste Scenario (Robin Pront en Jeroen Perceval), Beste Acteur (Kevin Janssens), Beste mannelijke bijrol (Jan Bijvoet), Beste D.O.P. (Robrecht Heyvaert), Beste Kostuum (Catherine Van Bree) en Beste Art Director (Geert Paredis). Daarnaast ontving D’Ardennen een achtste Ensor namelijk de Prijs van de Industrie die dit jaar voor het eerst uitgereikt werd door de Ensor Academie. 

Black viel ook in de prijzen. Ze wonnen drie Ensors voor Beste Regie (Adil El Arbi en Billal Fallah) , Beste Actrice (Martha Canga Antonio) en Beste Montage (Adil El Arbi en Billal Fallah). Black sleepte daarnaast nog de Telenet Publieksprijs in de wacht.

Belgica verzilverde de nominatie van Beste Muziek (Soulwax). De Beste Vrouwelijke Bijrol ging naar Natali Broods voor haar acteerprestatie in Galopping Mind van Wim Vandekeybus, de prijs voor Beste Debuut naar Tarek Halaby uit Problemski Hotel van Manu Riche.

In de categorie Documentaire won de documentaire Reach for the Sky van Wooyoung Choi en Steven Dhoedt. Bij de kortfilms-fictie ging de Ensor naar Feel Sad for the Bunny van Kenneth Mercken. De Ensor voor de kortfilm-animatie werd gewonnen door No Offense van Kris Borghs.

Tenslotte won de film Jonge Helden de Ensor voor Beste Jeugdfilm. Regisseur Bouli Lanners won de Ensor voor Beste co-productie voor zijn film Les premiers, les derniers

Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film 

Eerder op vrijdagavond reikte Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz tijdens de succesvolle Flanders Meeting ook nog de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Film uit aan producente Emmy Oost. 'Emmy Oost heeft een neus voor projecten van eigenzinnige filmmakers met politiek of sociaal geëngageerde onderwerpen', zo besliste de jury.

Bekijk hier de trailer van 'D'Ardennen':

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig