Amazone Michèle George verovert nu ook goud op Paralympics in Rio
Foto: BELGA
Dressuuramazone Michèle George heeft België vrijdag een zesde medaille bezorgd op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze pakte goud en verdedigde zo met succes haar titel in de individuele freestylecompetitie (graad IV).

George, die op revanche gebrand was na het zilver in de individuele test, kreeg met Rainman een score van 76.300 procent. Ze bleef zo nipt de Britse Sophie Wells (met Valerius naar 76.150) voor. De Nederlander Frank Hosmar werd derde met 74,800. Woensdag had George al een zilveren medaille gewonnen in de individuele test (graad IV).

Woensdag moest George in de individuele test haar paralympische titel afstaan aan Wells, die vrijdag tweede werd met 76.150%. De Paralympiër van het Jaar 2014 had toen geen begrip voor het oordeel van de jury. George moest lang wachten op het resultaat van Wells. "Een knuffel voor iedereen! Tournée générale!", riep de 42-jarige amazone toen ze zich realiseerde dat het goud binnen was. "Ik ben fier op de juryleden. Het is hun taak om technisch te jureren en niet op de show te letten. Ik had beloofd dat ik ging vechten, en ik heb gevochten."

Meteen na haar proef vreesde George voor een goede afloop. "Ik heb alles uit de kast gehaald. In het begin had Rainman wat schrik van de luide muziek, maar ik slaagde erin hem gerust te stellen. Vandaag was ik er extra op gebrand om een goede prestatie neer te zetten, na mijn score in de individuele proef. De jury is niet gulzig met het geven van punten. Ik had verwacht een score van 79 of 80 te krijgen. Ik heb geprobeerd om Rainman expressiever te laten draven, hoewel dat niet mijn manier van rijden is."

De 14-jarige Rainman was aan zijn laatste Paralympische Spelen toe, al zal George wel nog met het paard aantreden op internationale wedstrijden. Een emotionele Anne d'Ieteren omhelsde George na afloop. "Dit was echt verdiend, zeker na de individuele test. Toen kreeg Michèle te weinig punten. Dit is een grote opluchting. De puntjes zijn op de i gezet", zei de voorzitster van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC). D'Ieteren was van 1977 tot en met 1982 Belgisch dressuurkampioene.

Voor de Belgische delegatie is het de zesde medaille op deze Paralympics. Tafeltennissers Laurens Devos (in de klasse 9, hemiplegie of hersenverlamming) en Florian Van Acker (in de klasse 11, verstandelijke beperking) en rolstoelsprinter Peter Genyn (100m in klasse T51) wonnen goud, Marieke Vervoort (400m in klasse T52) was goed voor zilver.