Schrijver Jeroen Brouwers moet weekendhuisje volledig afbreken
Foto: Raymond Lemmens

Jeroen Brouwers, schrijver van bekroonde romans zoals ‘Het Hout’, ‘Bezonken Rood’ en ‘Geheime Kamers’, moet zijn weekendhuisje met alle aanhorigheden afbreken. Dat heeft het hof van beroep in Gent vrijdag beslist.

Het huis - oorspronkelijk een weekendverblijf- van schrijver Jeroen Brouwers in Zutendaal werd gebouwd zonder bouwvergunning in kwetsbaar gebied. Brouwers kreeg in 2014 van het hof van beroep in Antwerpen de vraag om de woning binnen het jaar af te breken. Maar zowel Brouwers als de Vlaamse overheid gingen in Cassatie tegen het arrest.

Schrijver Jeroen Brouwers moet weekendhuisje volledig afbreken
Foto: Sven Dillen

Brouwers’ vraag tot verbreking werd afgewezen, maar die van de Vlaamse overheid werd wel aanvaard waardoor het arrest werd verbroken voor delen van het huis die later werden aangebouwd. Concreet gaat het om onder meer een terras, een veranda, een schotelantenne, berging, vijver en een afsluiting. De sloop van de woning zelf is hierdoor eigenlijk definitief, maar de advocaat van Brouwers hoopte de woning toch mee te nemen als inzet van het debat.

Net als de Vlaamse wooninspecteur is het hof in Gent nu van oordeel dat de latere toevoegingen -waarover het hof in Antwerpen geen uitspraak deed - onlosmakelijk aan het weekendverblijf zijn verbonden. 'Zonder die constructie hadden die werken nadien geen enkele bestaansreden', oordeelde het hof in Gent.

Brouwers heeft nu een jaar de tijd om alles af te breken. Per dag dat hij te laat is, wordt hem een dwangsom van 125 euro opgelegd.