Opgepakte verdachte 'maakte zich klaar om aanslag te plegen'
archiefbeeld. Foto: BELGA

In Haren, Schaarbeek en Luik zijn vandaag huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar een terroristische groepering. Dat heeft het federaal parket bekendgemaakt. Daarbij werden twee personen opgepakt voor verhoor.

'Twee personen werden van hun vrijheid beroofd en meegenomen voor verhoor', klinkt het in een persbericht. 'De onderzoeksrechter zal later beslissen over hun eventuele verdere aanhouding.'

Volgens bronnen dichtbij het onderzoek is een van de gearresteerde personen een man van 28. Hij was actief op de onlineberichtendienst Telegram en zou daar aangegeven hebben dat hij zich opmaakte om een aanslag te plegen. De dreiging was volgens de onderzoekers ernstig genoeg om in te grijpen. De andere opgepakte persoon zou een naaste zijn.

Telegram

In Frankrijk werden er de voorbije week drie jongeren opgepakt omdat ze een aanslag zouden beraamd hebben. Volgens bronnen van het Franse persagentschap AFP stonden ze allen in contact met Rachid Kassim, een Franse Syriëstrijder die via Telegram oproept tot aanslagen. Onduidelijk is of de arrestaties in België ook verband houden met Kassim.

Telegram, met zijn sterk beveiligde chatfuncties, wordt beschouwd als een van de favoriete communicatiemiddelen van jihadi's.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig