Slechts 3 procent landbouwers zou job aanraden
Landbouwers vinden vooral de oneerlijke Europese concurrentie een groot probleem. Foto: vum

Maar 3 procent van de landbouwers geeft aan dat ze het beroep aan anderen zouden aanraden. Iets meer dan de helft (53 procent) hoopt zelfs dat hun kinderen later een andere job gaan doen. Dat blijkt uit een enquête van landbouwvereniging Fedagrim bij 1.131 Belgische landbouwers.

De Belgische landbouwsector heeft het niet makkelijk de laatste jaren. En de landbouwers zelf zien de toekomst ook niet al te rooskleurig in, volgens belangenvereniging Fedagrim. Zij deden een enquête bij 1.131 Belgische boeren en kwamen uit op enkele pijnpunten.

‘40 procent van de Belgische boeren denkt dat ze binnen 10 jaar niet meer in de landbouwsector zullen werken’, begint Johan Colpaert, voorzitter van Fedagrim. ‘De resultaten schokken ons, maar als je kijkt naar de omstandigheden waarin ze werken is dit eigenlijk niet schokkend.’

Zo geeft 40 procent van de landbouwers ook aan dat ze minder dan 1.000 euro per maand verdienen voor een gemiddelde werkweek van 68 uur. 23 procent van de landbouwers werkt vaak zelfs meer dan 80 uur per week. ‘Wij vinden dit schrijnend en onrechtvaardig’, zegt Colpaert.

Europese regels

Ook de ongelijkheid op Europees niveau stelt een groot probleem, blijkt uit de enquête. Zo geeft 90 procent van de boeren aan dat de eisen die Europa oplegt niet haalbaar zijn en dat het openstellen van de grenzen te veel onnodige concurrentie veroorzaakt. ‘Van veeboeren horen we bijvoorbeeld vaak dat zij de concurrentie moeten aangaan met goedkopere melk uit Roemenië’, zegt Colpaert. ‘Maar die lage prijzen in Roemenië liggen dan weer aan het verschil in regelgeving. De regels over hoe stallen wettelijk in orde moeten zijn verschillen bijvoorbeeld heel sterk.’

63 procent van de deelnemers vindt daarom dat Europa de regels op vlak van landbouw meer moet gelijkstellen. Maar ook hogere marktprijzen (48 procent) en minder regels en wetgeving (42 procent) kwamen naar voor als oplossing.

En toch blijkt 9 op 10 landbouwers zijn job graag te doen. 6 op 10 landbouwers onder de 34 jaar ziet zijn bedrijf zelfs groeien in de toekomst. Tussen 35 en 55 jaar is dat optimisme dan weer wat minder. Daar denkt minder dan 4 op 10 landbouwers te groeien binnenkort. En bij wie ouder is dan 55 jaar heeft maar 29,4 procent vertrouwen in de toekomst.

Fedagrim wil deze resultaten nu aankaarten bij de regering en hen aanmanen tot actie.