Peeters: 'Niet de bedoeling om uitzonderingen te gaan maken op brugpensioen'
Foto: belga
Tijdens de maand september kondigden opvallend veel bedrijven jobverlies aan: Caterpillar, P&V, Axa, MS Mode, Douwe Egberts. Meer dan 4.200 personen kregen te horen dat ze hun job verliezen. 'De vraag die moet worden gesteld, is of de directies bereid zijn om alternatieven uit te werken', klinkt het bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

'Ik heb met de directies van heel veel bedrijven samengezeten. Het zijn verschillende verhalen. Maar de vraag is: is de directie bereid om nog alternatieven uit te werken?', stelt Kris Peeters.

Of hij weet of er ook effectief zal gewerkt worden aan oplossingen en alternatieven, daar is nog niet veel duidelijkheid over. 'Mijn aanvoelen is dat dit in het ene dossier iets makkelijker zal gaan dan in het andere. In een aantal dossiers kan het aantal ontslagen sterk verminderd worden', vermoedt Peeters. 

'Caterpillar zal een heel moeilijke zaak worden. Ik ben zeer bezorgd en ik hoop dat we nog meer jobs kunnen creëren, want dat zal absoluut noodzakelijk zijn om velen opnieuw aan werk te helpen.'

Maar hoe dat in de toekomst precies allemaal mogelijk zal worden gemaakt? Dat moet nog worden bekeken. Een uitzondering maken op de regelingen die werden getroffen wat betreft het brugpensioen, is alleszins geen optie volgens Peeters. Die leeftijd werd opgetrokken en ligt nu op 55. 'Zeker in de eerste fase van die wet-Renault, moeten we de onderhandelingen niet te gemakkelijk maken.'

'Jobcreatie is een prioriteit'

Premier Charles Michel had het tijdens het vragenuurtje voornamelijk over de sluiting van Caterpillar in Gosselies. Hij wist te zeggen dat er wordt gewerkt aan 'orde' en een degelijke 'werkmethode' in deze zaak. Waar nu vooral op moet worden ingezet, is op een industriële reconversie op de site, aldus de eerste minister. 'Er is maandag een vergadering geweest met de Waalse regering en de vakbonden over de te nemen stappen.' Over de andere bedrijven bleef hij opvallend stil. 

Wat zowel Peeters als Michel benadrukten, is dat 'jobcreatie een prioriteit is'. 'Er zijn concrete resultaten geboekt. Sinds oktober 2014 werden er maar liefst 70.000 jobs gecreeërd', zegt de premier.