OVERZICHT. Een maand, zevenduizend jobs verloren
Foto: EPA
De maand september begon dramatisch: na twee weken stonden al meer dan vierduizend banen op de helling. Het ene bedrijf na het andere kondigde aan dat er tientallen, maar vaak ook honderden, jobs zouden sneuvelen. De zwaarste domper kwam vandaag: ING België schrapt 3.150 banen. Een overzicht.

ING

Bijna twee op de vijf banen zijn bij ING België bedreigd: er vallen maximaal 1.700 naakte ontslagen, 1.450 anderen zullen natuurlijk afvloeien. Ook verdwijnt de helft van de ING-bankkantoren. Dochterbank Record Bank deelt eveneens in de klappen en zal zelfs volledig uit het straatbeeld verdwijnen, zij worden geïntegreerd onder de koepel van ING. De directie hoopt zo tegen 2021 zeker 550 miljoen euro te kunnen besparen. 'De digitalisering en de lage rentevoeten zorgen voor een enorme druk op ons businessmodel', aldus ceo Rik Vandenberghe.

Caterpillar

Als wereldleider in industriële graafmachines, met vooral ook veel mijnbouwinstallaties, voelt Caterpillar de crisis in de grondstoffensector flink. In opkomende economieën als China en Brazilië is de groei en dus ook de vraag naar grondstoffen flink gedaald. Al enkele jaren zag Caterpillar zijn winst slinken. Daar wordt zijn tweede belangrijkste productiecentrum, dat in Gosselies nabij Charleroi, slachtoffer van: 2.200 mensen verliezen er hun job. Ook honderd anderen, aan de slag bij toeleverancier Yusen Logistics, staan op straat. 

Axa 

De lage rente dwingt de Franse verzekeraar tot een ingrijpende herstructurering. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad kondigde Axa aan dat er de komende jaren 650 jobs geschrapt worden. Het aantal naakte ontslagen zou beperkt blijven. Ook moeten werknemers, die er aan de slag blijven, inleveren op hun loon en stopt de verzekeraar met de verkoop van individuele beleggingsverzekeringen.

P&V

Ook verzekeraar P&V moet snoeien in haar personeelsbestand: tegen 2020 gaan ze het met 300 voltijdse jobs minder doen. Net als Axa verwijst P&V naar de lage rente en de toenemende digitalisering, die laat het toe meer te doen met minder mensen. Het banenverlies wil de verzekeraar via interne mobiliteit, eindeloopbaanregelingen en natuurlijk verloop voltrekken.

Douwe Egberts

Koffiebedrijf Jacob Douwe Egberts stopt met de productie in de fabriek in Grimbergen tegen begin volgend jaar. Dit om hun 'productie- en distributiecapaciteiten te optimaliseren'. De productie wordt overgebracht naar andere sites binnen hun netwerk. Tot 274 mensen kunnen hun job verliezen.

MS Mode

Kledingwinkelketen MS Mode gaat voor haar Belgische tak het faillissement aanvragen. Na een overname van het moederbedrijf blijkt dat de Belgische activiteiten niet meer in het plaatje passen. In ons land heeft MS Mode 46 winkels: 220 mensen verliezen hun job. 

IBM

Eerder dit jaar maakte IBM België al bekend dat ze 233 banen zouden schrappen. De voorbije jaren kampte IBM wereldwijd met een dalende omzet. Begin september raakte de directie met de vakbonden akkoord over dat collectief ontslag: 228 mensen verliezen hun job. De helft zal het bedrijf vrijwillig verlaten via een ontslag of via een pensioenplan.

Printing Partners

Printing Partners Brussels, de drukkerij van onder meer De Standaard, sluit haar deuren in 2021. Ze verhuist haar activiteiten volledig naar Paal-Beringen, waar ze nu ook al Het Belang van Limburg en de Gazet van Antwerpen drukt. Het bedrijf wijst ondermeer naar de dalende verkoop van papieren kranten voor de afslanking. Van de 158 werknemers kan een derde op brugpensioen en blijven mogelijks 30 à 40 mensen in Paal-Beringen aan de slag. 

Halliburton

Olie- en gasbedrijf Halliburton sluit haar vestiging in Vorst. Volgens de vakbond BBTK staan er 50 jobs op het spel. Zij wijzen op een wereldwijde malaise in de sector: 'Er is een probleem van overproductie' aldus Geert Haverbeke van de socialistische vakbond.  

Dana Belgium

Metaalfabrikant Dana Belgium zet 40 mensen op straat. De directie wijst op de dalende markt en het uitblijven van herstel in Azië als reden voor de beslissing. Dat het bedrijf tegelijkertijd ook investeringen aan 1,8 miljoen euro bekend maakte, zorgde voor kwade reacties bij de vakbonden. 

Eurostation

Bij Eurostation, een dochterbedrijf van de NMBS-groep, dreigen 40 mensen hun werk te verliezen. Dit na een steeds slinkende omzet en een daling van het aantal grote infrastructuurprojecten. Bij het bedrijf werken vooral ingenieurs en architecten. Of die ook allen zomaar op straat zullen komen, moet de komende weken duidelijk worden. Bij de vakbond wijst men de besparingen opgelegd door de federale regering als oorzaak aan.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in