Nieuw-Zeeland zkt. spermadonors
Een oproep van de Fertility Associates

In Italië lanceren ze campagnes om mensen aan te zetten tot gezinsuitbreiding, maar in Nieuw-Zeeland is het probleem van een andere orde. Daar hebben ze dringend spermadonors nodig, want de wachtlijsten lopen op tot twee jaar.

Anoniem doneren is sinds 2004 verboden in Nieuw-Zeeland. De identiteit van de donor wordt bekendgemaakt wanneer het kind achttien jaar wordt. Bovendien moeten donors niet rekenen op een financiële vergoeding voor hun bijdrage(n).

Dat heeft ervoor gezorgd dat het aantal donaties sterk omlaag ging, terwijl de laatste jaren net meer vraag is: niet alleen traditionele gezinnen met vruchtbaarheidsproblemen rekenen op gedoneerd zaad, maar vooral steeds meer koppels van hetzelfde geslacht en alleenstaande vrouwen die zwanger willen worden.

De reserves van de spermabanken in Nieuw-Zeeland zijn intussen opgedroogd en de wachtlijsten lopen op tot twee jaar. Volgens Fertility Associates, de grootste vruchtbaarheidskliniek in Nieuw-Zeeland, is er meestal genoeg sperma in omloop om zo’n tachtig gezinnen te helpen, maar is de vraag vier keer zo groot. Alleenstaande vrouwen en lesbische koppels worden daarom gevraagd om eens te polsen in hun eigen vriendenkring.

Heel wat vrouwen die niet kunnen of willen wachten én het geld hebben, reizen naar het buitenland voor een behandeling. De roep om buitenlands sperma te importeren klinkt dan ook alsmaar luider. Dat is in Groot-Brittannië en Australië (waar anoniem doneren ook verboden is) wel mogelijk.