Sluiting Douwe Egberts: ‘Mokerslag voor personeel’
Foto: VUM

Het personeel van Douwe Egberts in Grimbergen heeft de aankondiging dat de productie van koffie tegen januari 2017 volledig wordt stopgezet ervaren als een mokerslag. Dat zegt vakbondssecretaris Luc Debast (ACV). ‘De beslissing kwam evenwel niet als een complete verrassing gezien de vele inspanningen die de afgelopen jaren aan het personeel gevraagd werden om de rendabiliteit te verhogen.’

De directie maakte haar beslissing donderdagmorgen bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad en lichtte deze nadien toe aan het personeel, dat volgens Debast ‘zeer zwaar teleurgesteld’ reageerde. ‘De werknemers hebben de afgelopen jaren zware inspanningen geleverd om de productiekosten te verlagen en de fabriek draaiende te houden’, zegt hij. ‘Zo werd medio 2014 nog de weekendploeg afgeschaft wat toen een 80-tal jobs kostte.’

De werknemers mogen donderdag en vrijdag thuisblijven. De productie zal pas maandag opnieuw opstarten. De vakbonden organiseren die dag ook een personeelsvergadering.

‘Redden wat er te redden valt’

Door de beslissing om de koffieproductie in Grimbergen volledig stop te zetten staan in totaal 274 van de 464 jobs op de tocht. Het gaat meer bepaald om alle 159 arbeidersjobs (waaronder 31 met een tijdelijke overeenkomst) en 115 van de 305 bediendenjobs. In Grimbergen zou nog een deel van de administratie overblijven waarin 190 bedienden aan de slag kunnen blijven. De koffieproductie zal naar andere sites worden overgebracht, maar volgens de vakbonden is het nog niet helemaal duidelijk naar waar.

Directie en vakbonden starten de in de wet-Renault voorziene informatie- en consultatieronde over de intentie tot herstructurering maandag op. ‘We zullen tijdens deze onderhandelingen proberen te redden wat er te redden valt. Het zal absoluut niet makkelijk zijn maar we zullen alleszins proberen de directie te overtuigen om deze beslissing terug te draaien. Als dit niet lukt zullen we pogen een goed sociaal plan te onderhandelen voor de werknemers die ontslagen worden’, aldus Debast.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in