Bayer neemt Monsanto over voor recordbedrag
Foto: EPA

Er is een akkoord tussen het Duitse Bayer en het Amerikaanse Monsanto, om beide bedrijven samen te voegen tot de grootste producent van zaden en pesticiden ter wereld.

Bayer biedt 128 dollar cash per aandeel-Monsanto, of 66 miljard dollar in totaal. Het finale bod - na vier maanden onderhandelen- ligt 44 procent hoger dan de slotkoers van dinsdag.

Bayer zal ook een verbrekingsvergoeding van 2 miljard dollar betalen, indien de deal niet goedgekeurd wordt door de mededingingsautoriteiten.

Het Duits bedrijf aast al langer op Monsanto. Nadat een eerste bod van 122 dollar per aandeel was afgewezen, verhoogden de Duitsers in juli hun bod naar 125 dollar per aandeel. Ook dat bod werd door Monsanto geweigerd, waarna Bayer het bod verhoogde. Uiteindelijk aanvaardde Monsanto het vierde bod.

Met een waarde van 66 miljard euro is de overname de grootste deal tot nu toe dit jaar, en de grootste buitenlandse overname ooit door een Duits bedrijf.

Sector

De sector van zaden en pesticiden is in volle consolidatie, aangezwengeld door de lagere prijzen voor landbouwproducten en de zoektocht naar meer efficiëntie om aan de groeiende vraag te voldoen. Vorig jaar waren er wereldwijd nog zo’n zes bedrijven actief. Nu blijven er nog slechts vier over. Eerder kondigden DuPont en Dow Chemical al een fusie aan, net als het Chinese ChemChina met het Zwitserse Syngenta.

De overname moet wel nog de goedkeuring krijgen van de aandeelhouders van Monsanto, en van de mededingingsautoriteiten. De transactie zou eind 2017 kunnen afgerond worden, verwacht Bayer.

Monsanto, hoewel omstreden voor zijn genetisch gemanipuleerde technieken, is volgens Bayer een belangrijke motor voor groei. Tegen 2050 moeten immers 3 miljard meer mensen gevoed worden. Daarnaast is er nog de klimaatopwarming, die gevolgen heeft voor de landbouw.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig