Barroso reageert: ‘Dit is discriminatie’
Foto: EPA

Oud-voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso is erg misnoegd over het Europees onderzoek naar zijn benoeming als adviseur bij Goldman Sachs. Dat laat hij in een brief aan zijn opvolger Jean-Claude Juncker weten.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker laat onderzoeken of de benoeming van Barroso als adviseur bij de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs ethisch wel door de beugel kan. Als de Portugees nog een bezoek brengt aan de Commissie, zal hij ook voor de duur van zijn contract niet langer als een voormalige voorzitter onthaald worden maar als een lobbyist.

‘Regels zijn duidelijk’

Dat de Europese Commissie inzage vraagt in Barroso’s contract bij Goldman Sachs en dat ze de zaak laat onderzoeken door een ethische commissie noemt de oud-voorzitter discriminerend en inconsistent, zo staat in een brief die de Britse krant Financial Times in handen kreeg.

‘Er wordt beweerd dat alleen nog maar met Goldman Sachs samenwerken vragen over integriteit oproept’, schrijft Barroso. ‘Ik respecteer dat iedereen zijn eigen mening heeft, maar de regels zijn duidelijk en moeten worden gerespecteerd. Deze beweringen zijn op niets gebaseerd en onverdiend. Ze zijn discriminerend tegenover mij en Goldman Sachs.’

Beslissing

Omdat Barroso al meer dan achttien maanden geleden de Commissie verlaten heeft, heeft hij de regels niet overtreden. Maar zijn benoeming veroorzaakte heel wat beroering bij het publiek en vorige week herinnerde de Europese ombudsvrouw Emily O’Reilly er Juncker aan dat oud-commissarissen zich ook ‘integer en kies’ moeten gedragen als er nieuwe benoemingen of voordelen aanvaarden. Op basis van dat artikel in het Verdrag roept Juncker zijn voorganger nu op het matje.

‘Ik heb geen principieel bezwaar tegen de verwijzing naar een ethische commissie, maar ik zou mij wel zorgen maken als er over mij al een beslissing zou genomen zijn’, schrijft Barroso. ‘Als dat het geval is, zou ik graag weten hoe deze tot stand is gekomen, door wie ze genomen werd en op welke gronden. Deze handelingen zijn niet alleen discriminerend maar lijken ook niet te stroken met beslissingen die met betrekking tot andere oud-Commissieleden werden genomen.’

Goldman Sachs

Barroso is verre van de eerste ex-commissaris die naar het bedrijfsleven overstapt. Maar Goldman Sachs is omstreden omdat ze de Griekse regering vanaf 2002 adviseerde bij het camoufleren van zijn begrotingstekorten. Uitgerekend Barroso moest in zijn tweede termijn het puin helpen opruimen van de crisis die uitbrak nadat het Griekse bedrog in 2009 aan het licht was gekomen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig