Nieuwe huiszoeking in woonst moeder Oussama Atar
archiefbeeld Foto: Photo News

Speurders van de Brusselse federale gerechtelijke politie (FGP) zijn zondagnacht voor de vierde maal binnengevallen in de woning van de moeder van Oussama Atar, de man die beschouwd wordt als het mogelijke brein of de inspirator van de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Dat meldt de krant La Dernière Heure. Het federaal parket bevestigt voorlopig enkel dat er een huiszoeking heeft plaatsgevonden in het dossier van een Syrië-strijder die mogelijk naar België is teruggekeerd.

Volgens La Dernière Heure vond de huiszoeking in de woning aan het Joseph Benoit Willemsplein zondagnacht rond 04.00 ‘s ochtends plaats en werd ze uitgevoerd door zwaarbewapende politie-eenheden.

Neef van broers El Bakraoui

Oussama Atar is de neef van de broers Ibrahim en Khalid El Bakraoui, die zich opbliezen in de luchthaven en Maalbeek. Zijn eigen broer Yassine Atar werd op 27 maart opgepakt in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart en omdat vermoed werd dat de man mogelijk een nieuwe aanslag voorbereidde, op de 'Mars tegen angst' die gepland was voor 27 maart.

Volgens RTL-TVI bleek Yassine Atar bij zijn arrestatie in het bezit van een sleutel van het appartement in Schaarbeek, waar de bomgordels die gebruikt werden voor de aanslagen in Parijs werden gemaakt en waar Salah Abdeslam zich enkele weken verstopte, en werden er sporen van de explosieve vloeistof nitroglycerine aangetroffen op zijn lichaam van Yassine.

Ook Moustapha en Jawad Benhattal, die op 17 juni werden opgepakt omdat ze mogelijk een aanslag planden op het EK-dorp op het Rogierplein, zijn familie van Oussama Atar.

Zelf verbleef Atar tussen 2004 en 2012 in Iraakse gevangenissen, waar hij mogelijk latere ISIS-kopstukken ontmoette. In 2013 zou de man zelf naar Syrië vertrokken zijn.