‘Voorstel N-VA maakt postzegels duurder’
Foto: Fred Debrock

Vandaag lanceerde Peter Dedecker (N-VA) een voorstel om de post in België echt open te gooien voor nieuwe spelers. ‘Als enkel winst voorop staat, gaan mensen in niet stedelijke gebieden meer betalen voor een postzegel en zonder de garantie dat de post elke dag in de bus valt’, reageert SP.A.

Het voorstel van N-VA om de post per regio te organiseren, zal er toe leiden dat private ondernemers aan cherry picking zullen doen, vindt SP.A. ‘Ze zullen investeren in de rendabele regio’s zoals de grote steden. Mensen in de niet stedelijke gebieden gaan dus meer betalen voor een postzegel. Er zal ook geen garantie zijn dat er elke dag post in de bus valt’, zo vreest David Geerts.

‘Bovendien is het meer dan tijd om de sociale rol van de postbode te herwaarderen. Van overheidsbedrijven mogen we meer verwachten dan enkel winst maken’, aldus Geerts. ‘Waarom wordt de postbode niet ingeschakeld om vereenzaming bij ouderen op te sporen, of om meterstanden voor nutsbedrijven te noteren? Of boodschappen aan huis te leveren?’

Hinderpalen

Concreet wil Dedecker met een resolutie helpen om de Belgische postmarkt open te gooien. ‘Officieel werd onze nationale postmarkt al in 2011 geliberaliseerd. Maar de intrede van nieuwe spelers wordt tot op vandaag bemoeilijkt door allerlei regels en verplichtingen, zodat Bpost een marktaandeel heeft behouden in de brievenpost van 99 procent.’

Om tot lagere prijzen te komen, moeten heel wat hinderpalen voor nieuwkomers op de postmarkt worden weggewerkt, vindt Dedecker. ‘Het Belgische vergunningenstelsel is het strengste van de hele EU. Zoals de verplichting aan postbedrijven om elke dag elke brievenbus in het land aan te doen. Wij willen ruimte maken voor regionale aanbestedingen, per gewest of provincie of zelfs lokaal. Dat laat de komst van andere, kleinere spelers toe en zal de prijzen drukken’, aldus Dedecker.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig