Voor het debatprogramma BEL10 gaan enkele bijzondere presentatieduo’s volgende week aan de slag op Radio 1. Zo keert journaalanker Martine Tanghe na 38 jaar terug naar de radio.

Van maandag 19 september tot en met zondag 26 september zendt Radio 1 uit vanuit een pop-upstudio op de Kunstberg in Brussel. Een week lang komen tien thema’s aan bod die de luisteraars zelf hebben uitgekozen. Na de aftrap op 30 mei stroomden meer dan zevenhonderd goede ideeën van luisteraars binnen. Daarnaast selecteerde Radio tien keer tien luisteraars om concreet mee na te denken over een betere wereld tijdens een BEL10- inspiratiedag op 3 september. Met de resultaten van die brainstorm gaan dezelfde ‘Groepen van tien’ aan de slag.

Dit alles mondt uit in een ‘alternatieve’ regeringsverklaring’ die op maandag 26 september aan de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois zal overhandigd worden. Niet toevallig de dag waarop de minister-president zelf zijn Septemberverklaring voorleest in het Vlaams Parlement. Twee weken later overhandigt Radio 1 de alternatieve regeringsverklaring ook aan eerste minister Charles Michel, na zijn State of the Union.

‘Ik kijk er erg naar uit’

Om dit allemaal uitgezonden te krijgen, wordt het uitzendschema van Radio 1 een week lang helemaal omgegooid. Dennis van den Buijs en Linda De Win trekken de ochtend op gang tussen 6 en 10 uur. Ruth Joos en Lieven Vandenhaute nemen de middag voor hun rekening tussen 12 en 14 uur. Martine Tanghe keert even terug naar haar oude liefde radio en presenteert met Xavier Taveirne het namiddagblok van 16 tot 19 uur. Danira Boukhriss Terkessidis en Lode Roels leiden de ochtend van het weekend in.

‘Mensen die niet schelden of zeuren op de zogenaamde sociale media, maar voorstellen doen voor een betere wereld, daar wil ik graag naar luisteren. En nog wel op de plek waar ik meer dan 38 jaar geleden begon, in een radiostudio. Ik kijk er erg naar uit’, laat Martine Tanghe weten. ‘Meewerken aan de Bel 10 is terugkeren naar een oude liefde, want ik zette mijn eerste stappen in de journalistiek op de radioredactie. Nog altijd is radio één van de snelste media - hoewel Villa Politica een beetje in de buurt komt - als journalist kan je dus niet beter dromen,’ aldus Linda De Win.