Welke studierichtingen zijn het populairst?
Foto: rr
Meer en meer kiezen studenten voor wetenschappelijke opleidingen. Bij de hogescholen zien we dat vooral de opleiding 'Chemie' heel wat meer studenten aantrekt dan vorig jaar. Talen gaan aan de UGent en aan de UAntwerpen er dan weer fors op achteruit.

Uit de voorlopige inschrijvingscijfers van Odisee, Thomas More, Arteveldehogeschool, Karel de Grote Hogeschool en Vives blijkt dat vooral wetenschappelijke en meer technische richtingen meer studenten aantrekken dan vorig jaar.

Eén week voor het academiejaar in de hogescholen van start gaat, zien we dat de opleiding 'Chemie' over deze vijf hogescholen heen maar liefst 41 procent meer studenten aantrekt. 

'Voor het tweede jaar op rij pakken we uit met interessante stages in het kader van het leerplekleren. Daarbij krijgen onze chemiestudenten bijvoorbeeld meteen de kans om stage te lopen bij prestigieuze bedrijven als BASF. We pakken daar graag mee uit, en merken dat we zo heel wat meer jongeren aantrekken', zegt Inge Lories van de Karel de Grote Hogeschool. 

Lees verder onder de tabel

Maar ook elektromechanica (+ 19 procent), toegepaste informatica (+ 17 procent) en agro- en biotechnologie (+ 13 procent) doen het zeer goed. 'Studenten beseffen bij welke studies de jobkansen het grootst zijn. En dat is zeker het geval bij elektromechanica en toegepaste informatica, die diploma's horen bij de meest gevraagde op de arbeidsmarkt', vertelt Martine Taeyman van Thomas More.

Minder leerkrachten in spe

Klassieke hogeschoolopleidingen, zoals die tot leerkracht in het secundair onderwijs (– 8 procent) of sociaal werk (– 9 procent) gaan erop achteruit. 'De aanhoudende negatieve berichtgeving rond de loopbaan van de leraar secundair onderwijs doet het imago van het beroep uiteraard geen goed', aldus Hilde Meysman, opleidingsdirecteur aan Arteveldehogeschool.

Afwachten of het loopbaanpact, dat het beroep van leerkracht aantrekkelijker moet maken, van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) daar verandering in zal brengen.

Talen gaan erop achteruit

Aan de universiteiten een gelijkaardig verhaal: exacte wetenschappelijke richtingen als 'Geologie', 'Wiskunde' en 'Fysica' trekken procentueel heel wat meer studenten aan aan de KU Leuven. Dat de aantallen in 'Geneeskunde' en 'Biomedische wetenschappen' wat tegenvallen is te verklaren doordat de resultaten van het toegangsexamen nog maar vorige week bekend gemaakt zijn. De universiteiten verwachten dan ook dat die cijfers de komende weken snel de hoogte zullen ingaan.

Wel gaat het aantal studenten die talen volgen fors achteruit. Bij de UGent daalt het aantal studenten in de taal-en letterkunde al voor het tweede jaar op rij, zo zijn er voorlopig één vierde minder studenten ingeschreven. Ook de UAntwerpen stelt vast dat hun opleiding 'Toegepaste Taalkunde' minder succes heeft dan vorig jaar.

Wel gaat aan de Universiteit Gent de richtingen aan de faculteit Psychologie en Pedagogie er fors op vooruit. Pedagogie heeft voorlopig al ruim veertig procent meer studenten. 'Ik durf er mijn hand niet voor in het vuur steken, maar misschien speelt de hele situatie rond Jordy of de vluchtelingencrisis hier wel in mee', zegt Stephanie Lenoir van de UGent.