Nederlandse opgepakt in Belgrado op verdenking van terrorisme
Foto: AP
In de Servische hoofdstad Belgrado is vrijdag een Nederlandse vrouw aangehouden op verdenking van terroristische activiteiten. Ze wordt in verband gebracht met een terreurorganisatie die onder meer actief is in België en Nederland. Volgens Nederlandse media zou ook haar man, die zowel de Turkse als de Belgische nationaliteit heeft, opgepakt zijn, maar ondertussen weer vrijgelaten.

Volgens de Servische krant Vecernje Novosti zou het gaan om de 26-jarige Ramona S. uit Maastricht, die vijf maanden zwanger is. Ze stond al een tijd op de internationale opsporingslijst van Interpol. De verdachte zou een organiserende rol hebben bij een terroristische organisatie die in Nederland en België opereert. De vrouw zou zich maar recent in Nederland tot de islam bekeerd hebben, terwijl ze vroeger christelijk was.

Het Openbaar Ministerie Zeeland-Noord Brabant, dat de zaak onderzoekt, bevestigt tegenover De Standaard de aanhouding en laat weten dat ze om de uitlevering hebben gevraagd. Meer informatie over de identiteit of de verdenkingen wilde het OM echter niet kwijt. Wel liet ze weten dat de vrouw vermoedelijk op weg was naar Syrië.

De vrouw werd gearresteerd tijdens een routinecontrole. Ze zou zich volgens de Servische krant de afgelopen zes maanden verscholen hebben in Servië. Wat ze daar die tijd heeft gedaan, kon ze niet verklaren tijdens haar arrestatie.