De Filipijnse regisseur Lav Diaz heeft op het filmfestival van Venetië de Gouden Leeuw gewonnen voor The woman who left.

Regisseur Lav Diaz is al enkele jaren hot op filmfestivals, maar het is zijn grootste prijs tot nog toe.

Ang babaeng humayo, vertaald als The woman who left, is een drama in zwart-wit van bijna vier uur. Zijn film straalt van medemenselijkheid en compassie, schreef onze filmrecensent Jeroen Struys eerder.

Een vrouw komt na dertig jaar vrij uit de gevangenis, nadat iemand haar valselijk beticht had van moord. De film is een allegorie voor een land dat van de vrijheid was beroofd door koloniale en dictatoriale machthebbers. Diaz heeft de gave om vier uur te laten voorbijvliegen door, schijnbaar, amper wat te doen: hij zet zijn camera en laat zijn acteurs schitteren.

Als een zit van bijna 4 uur is het zwart-witte Filipijnse drama 'The woman who left' niet meteen een crowdpleaser. Maar de winst van de Gouden Leeuw geeft regisseur Lav Diaz toch een kans dat zijn film wereldwijd in de cinema belandt. Hopelijk durft een Belgische distributeur dit ook aan. De kijker die durft, wordt beloond met een intense film over een vrouw die na 30 jaar gevangenis wraak wil nemen. Ze ontpopt zich echter niet tot een Kill Bill, maar tot een milde weldoener in een land verscheurd door de kloof tussen rijk en arm.
Jeroen Struys
Onze filmrecensent ter plaatse

De Zilveren Leeuw gaat Nocturnal animals van Tom Ford. De Zilveren Leeuw voor de beste regie wordt verdeeld over twee films: La region salvaje (The untamed) van Amat Escalante en Paradise van Andrej Konchalovsky.

Emma Stone wordt beloond voor haar acteerprestaties in La La Land met de Volpi Cup voor de beste actrice. Oscar Martinez is de beste acteur dankzij El Ciudadano illustre.

Beste scenario: Noah Oppenheim schreef het beste scenario voor Jackie van Pablo Larrain en de speciale juryprijs gaat naar The bad batch van Ana Lily Amirpour.

De prijs Marcello Mastroianni voor beste nieuwkomer is voor actrice Paula Beer in François Ozons Frantz.

Een overzicht van alle winnaars vindt u hier.