Fien Troch heeft voor haar film Home de prijs voor beste regie gewonnen in het zijprogramma ‘Orrizonti’ op het filmfestival van Venetië. Ze was nooit eerder in Venetië.

De Belgische regisseuse bedankte op het podium uitvoerig haar man, monteur en coscenarist Nico Leunen om zijn geduld ‘ook al was ik niet altijd gemakkelijk’.

Samen met 17 andere speelfilms maakte Home deel uit van de Orizzonti Competitie, een staalkaart van de meest recente trends in internationale cinema.

Home werd in Venetië enthousiast onthaald. De film vat iets heel aparts van de soms toch bizarre verhouding tussen moeders en hun adolescente zonen, opgesloten in de luxe van de middenklasse. Het is haar vierde film, na Een ander zijn geluk, Unspoken en Kid.

Het is geheel begrijpelijk dat Fien Troch bekroond werd voor haar Home. Ze weet als geen ander te vertellen met filmtaal, van een sprekende blik van een van haar jonge acteurs tot het wisselende formaat van het scherm. Ze speelt met de verwachtingen van de kijker. Nu eens voel je sympathie voor de ouders in de film, die lijden onder het manipulatieve of balorige gedrag van hun tieners. Dan weer zijn het die laatste die haar en ons mededogen genieten. Deze prijs geeft Home meer weerklank vlak voor Fien Troch vertrekt naar het filmfestival van Toronto.
Jeroen Struys
Onze filmrecensent ter plaatse

‘Toen we het nieuws van de selectie vernamen was het al feest, maar nu is het hek helemaal van de dam’, reageert Fien Troch vanuit Venetië. ‘Je werkt jaren aan een project en dan is zo’n prijs een zeer welkome garantie dat je film een mooi leven tegemoet gaat.’

Na de wereldpremière van de film in Venetië gaat het verder naar Toronto waar Home komende dinsdag voorgesteld wordt binnen het onderdeel Platform.

In 'Orizzonti' ging de prijs voor de beste film naar Liberami van Federica Di Giacomo. Koca Dünya van Reha Erdem kreeg de juryprijs.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig