'Nepuniversiteiten' bieden via internet getuigschriften aan
Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Foto: belga
België telt 37 nepuniversiteiten die tegen grof geld valse diploma’s afleveren. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bindt de strijd aan.

Geïnteresseerd in een bachelordiploma, of een mastergraad, of een eredoctoraat? En geen zin om ervoor te studeren? Voor duizend tot 17.000 euro kan het geregeld worden. Af te halen aan een rijtjeshuis, of toegezonden per post.

Hilde Crevits en Kris Peeters, beide CD&V-minister, maar de ene in de Vlaamse en de andere in de federale regering, voeren de strijd op tegen de zogeheten ‘nepuniversiteiten’.

Een instelling mag niet zomaar graden uitdelen of de naam van universiteit of hogeschool dragen en propageren, tenzij die voldoet aan allerhande strenge criteria, gaande van kwaliteit tot personeelsbeleid, opgelegd door de gemeenschappen die in dit land bevoegd zijn voor onderwijs. 

Toch houdt het sommige organisaties niet tegen om alsnog, zonder de nodige accreditatie in handen, internetcursussen aan te bieden die zogezegd leiden tot een academisch getuigschrift. In het meest groteske geval sturen die malafide ondernemingen, tegen grof geld, een diploma op zonder ook maar één uur les gegeven te hebben. 

Klacht en boete

Dergelijke ‘Diploma Mills’ hanteren vaak (bijna) dezelfde namen als echte, geregistreerde hogeronderwijsinstellingen, om geen argwaan te wekken bij de inspectie. Maar afgelopen zomer kwam na een actieve screening bij de kabinetten van Crevits en Peeters een ‘zwarte lijst’ binnen met 37 mogelijke ‘diplomafabriekjes’. En dat bleef niet zonder gevolgen. 

Tegen de ‘Antwerp International Business School’ werd een officiële klacht ingediend door Vlaanderen, en met succes: een gerechtelijke veroordeling volgde, en een boete van 1.650 euro. Tegen een ander is een gerechtelijke dossier in de maak.
Een zevental verenigingen stopte de activiteiten nadat ze werden gecontacteerd, zoals de ‘Van Holland University’. Een achttal kreeg een forse waarschuwing, met de mogelijkheid de situatie te regulariseren, en drie instellingen haalden de naam en de kwaliteitslabels van hun website. 

Wat de gecontesteerde ‘islamuniversiteit’ in Antwerpen betreft, loopt het onderzoek nog.