Rusthuis ontslaat werknemers die foto’s van dementerenden deelden op Facebook
Foto: Google

Zes werknemers van Woonzorgcentrum Sint-Pieter OCMW Puurs zijn op staande voet ontslagen omdat ze via een besloten Facebookgroep gênante foto’s van dementerende bewoners met elkaar deelden.

Het gaat niet om beelden van een seksuele aard, maar wel van de bewoners in oneerbare situaties zoals tijdens het wassen of wanneer ze naar het toilet gaan. 'De foto's waren van die aard dat die mensen nooit hun toelating zouden geven om dergelijke foto's te publiceren', zegt OCMW-voorzitter Erwin Brijs aan de VRT. 'Aangezien het ook onze taak is om die mensen hun privacy en integriteit te beschermen, hebben wij geoordeeld dat de zwaarste sanctie die wij als werkgever kunnen opleggen, dat die hier op zijn plaats was.'

Gerechtelijk onderzoek

De Facebookgroep bestaat sinds februari. Het was een familielid van een van de betrokken personeelsleden dat uiteindelijk aan de alarmbel trok. Daarop kwam de raad van bestuur van OCMW Puurs samen en werd besloten om de zes op staande voet te ontslaan ‘voor feiten die drastisch ingaan tegen de privacy en integriteit van de bewoners’.

Het OCMW heeft ook een klacht ingediend bij het gerecht. Het parket van Mechelen is een onderzoek gestart en heeft al huiszoekingen uitgevoerd bij de zes ontslagen werknemers. De computers en smartphones van de zes werden in beslag genomen.

Een zevende werknemer die in mindere mate betrokken was kreeg een blaam. De families van de zeven betrokken bejaarden zijn ingelicht.