Duterte doet het weer
Duterte zat vlakbij Ban Ki Moon op de G20-top in Laos, maar dat heeft de relaties tussen de twee blijkbaar niet vooruitgeholpen. Foto: AP

De Filipijnse president Rodrigo Duterte blijkt hardleers. Hij probeerde vrijdag zijn scheldtirade aan het adres van de Amerikaanse president Barack Obama te minimaliseren, maar slaagde er tegelijkertijd in secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties (VN) als een ‘dwaas’ te bestempelen.

Duterte noemde Obama ‘een klootzak’, die het bij zijn bezoek aan de Filipijnen niet moest wagen zich te moeien met de war on drugs die de Filipijnse president organiseert. Die oogst internationaal kritiek voor de meedogenloze manier waarop met (zogezegde) drugdealers wordt afgerekend.

Obama twijfelde daarop of hij dat ‘kleurrijk figuur’ nog wel wilde ontmoeten, maar had uiteindelijk toch een korte ontmoeting met Duterte. Bij een bezoek aan Jakarta stelde de Filipijnse president vandaag dat de belediging eigenlijk niet voor Obama, maar voor de dienst Buitenlandse Zaken bedoeld was, en dat hij dat ook zo had uitgelegd aan de president.

Daarop beschuldigde Duterte VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, ook aanwezig op de G20-top in Laos, ervan de boel te hebben opgestookt. ‘Zelfs Ban deed zijn duit in het zakje. Hij kwam een paar weken geleden ook met een verklaring over de schending van de mensenrechten. Jij bent ook een dwaas.’

Tijdens zijn verkiezingscampagne in het begin van de zomer slaagde Duterte - in eigen land door zijn harde aanpak ook wel 'The Punisher' genoemd - er zelfs in om de Paus te beledigen. Hij noemde Franciscus toen een hoerenzoon, nadat die bij zijn bezoek aan de overwegend katholieke Filipijnen voor verkeersopstoppingen had gezorgd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig