Zwaarste nucleaire test ooit in Noord-Korea 'zal grote gevolgen hebben'
Amerikaans president Barack Obama op de G20 met zijn Chinese evenknie Xi Jinping. Foto: afp

De internationale gemeenschap is erg ongerust over de nieuwe nucleaire test die Noord-Korea afgelopen nacht heeft uitgevoerd. China en Japan zijn gestart met metingen van radioactiviteit aan de grens. De Verenigde Staten willen Noord-Korea samen met de grote spelers in de regio onder druk zetten, terwijl Frans president Hollande wil dat de VN-Veiligheidsraad zich moeit.

Het Noord-Koreaanse nationale televisiestation KRT bevestigde vanochtend dat de beving die vannacht werd opgemerkt door Zuid-Korea en de Verenigde Staten, veroorzaakt werd door een nucleaire test. Het regime stelt dat het land nu kernkoppen kan bevestigen op balistische raketten. Er zou verder geen nucleair materiaal gelekt zijn bij de test en er zou geen impact zijn op het milieu.  

Volgens het Amerikaans Geologisch Instituut (USGS) had de beving een magnitude van 5.3. Zuid-Korea en Japan zeiden dat de gegevens van hun metereologische diensten erop wijzen dat het om de meest krachtige nucleaire test tot nu toe gaat.

De vierde nucleaire test dateert van januari, toen Noord-Korea een waterstofbom testte. De vorige tests werden uitgevoerd in 2006, 2009 en 2013. Daarnaast lanceert Noord-Korea regelmatig ballistische raketten, wat leidt tot grote spanningen tussen Pyongyang, de buurlanden en de internationale gemeenschap. De Verenigde Naties veroordelen de ballistische en nucleaire tests van Noord-Korea telkens met klem en hebben al verschillende keren sancties uitgevaardigd tegen het land.

China kondigt rampenplan af

De Zuid-Koreaanse president wachtte zelfs niet tot de bevestiging van de nucleaire test om zich uit te spreken. De Zuid-Koreaanse president had het over over een 'daad van zelfvernietiging', die de 'maniakale roekeloosheid' van Kim Jong-un aantoont.

Het Chinese ministerie van Milieubescherming kondigde vrijdagmorgen meteen het rampenplan af na de aardbeving. Het deelde mee dat de dat meetstations in de drie noordoostelijke Chinese provincies en in de provincie Shandong 'normaal werken'. Er werd geen verhoogde radioactiviteit gemeten.

Japan: 'Grote dreiging'

De Japanse regering stuurde dan weer vliegtuigen om luchtstalen te nemen en tekende protest aan bij de Noord-Koreaanse ambassade in Peking. Minister van Defensie Tomomi Inada noemde de ontwikkeling van het Noord-Koreaanse kernprogramma een grote dreiging voor het land. 'We kunnen de mogelijkheid dat Noord-Korea zich voorbereid op de bouw van een kernbom, niet ontkennen.'

Amerikaans president Barack Obama waarschuwde Noord-Korea dat er 'zware gevolgen' vasthangen aan de nieuwe test. De Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken, Daniel Russel, zei bij een bezoek aan Japan te willen samenwerken met dat land en met China, Rusland en Zuid-Korea om Noord-Korea onder druk te zetten. 'Feit is dat deze serieuze provocaties steeds meer voorkomen, het internationaal recht met de voeten treden en een bedreiging vormen voor de stabiliteit in de regio.'

President François Hollande roept de VN-Veiligheidsraad op zich over deze inbreuk op haar resoluties uit te spreken. 'De internationale gemeenschap moet zich verenigen tegen deze nieuwe provocatie die volgt op een unanieme veroordeling door de Veiligheidsraad van de ballistische proeven van Noord-Korea maandag.'