Wie is Nadja Vananroye?
Nadja Vananroye (rechts) samen met schepen Tom Vandeput. Foto: Sven Dillen

Nadja Vananroye volgt Hilde Claes (SP.A) op als burgemeester van Hasselt. Een biografie.

- Geboren op 15 augustus 1973 in Hasselt

- Na haar middelbare studies aan het Amandina College in Herk-de-Stad, studeert Vananroye aan de Sociale Hogeschool in Heverlee en daarna management in de sociale economie aan de UAntwerpen.

- In 1996 wordt ze medewerkster bij het dienstenchequescentrum vzw Isis, ondertussen omgedoopt tot IN-Z dat met meer dan 1.000 werknemers een van de grootste werkgevers van deze provincie geworden. In 1998 werd ze er algemeen directeur, een functie die ze vandaag nog altijd bekleedt.

- Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 geeft boegbeeld Ivo Belet haar de derde plaats op de lijst. Met 1.131 naamstemmen raakt ze rechtstreeks verkozen.

- In 2008 wordt Nadja Vananroye verkozen tot beste Belgische manager in de sociale-economiesector. Dat jaar wordt ze ook de nieuwe voorzitter van ACW-Limburg (het huidige beweging.net).

- Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 krijgt ze plaats vier op de CD&V-lijst. Met 1.654 naamstemmen raakt ze rechtstreeks verkozen. Dat goede resultaat wordt beloond met een uitvoerend mandaat. Vananroye wordt OCMW-voorzitter en schepen van welzijn, gezin en senioren. Naast schepen is ze ook voorzitter van het Jessa Ziekenhuis.

- Vananroye is gehuwd met Karel Stevens en is mama van Tijl (5).

- Kenissen en collega’s noemen haar sociaal en ondernemend. Ook zorg is haar passie, of het nu gaat om ouderen, gezondheidszorg of kinderopvang.

- Vananroye gelooft in sociale economie. ‘Ook in deze moeilijke tijden weiger ik mensen te ontslaan omdat er geen geld voorhanden zou zijn. Het is mijn taak daarvoor te zorgen. Dat is keihard knokken, elke dag opnieuw, maar de maatschappelijke winst maakt het dat meer dan waard’, zei ze in Het Belang van Limburg.