Hilde Claes neemt ontslag, Nadja Vananroye nieuwe burgemeester van Hasselt
Hilde Claes Foto: Sven Dillen

SP.A en CD&V hebben na 26 uur onderhandelen een akkoord bereikt over de politieke toekomst van Hasselt. Hilde Claes (SP.A) dient haar ontslag in als burgemeester, de CD&V levert met Nadja Vananroye de nieuwe burgemeester. Dat is aan onze redactie bevestigd.

Hilde Claes neemt ontslag, Nadja Vananroye nieuwe burgemeester van Hasselt
Nadja Vananroye. Foto: rr

In een mededeling bevestigt Hilde Claes dat ze opstapt. Ze benadrukt dat ze recht in haar schoenen staat. ‘Maar om de rust te laten terugkeren en in het belang van Hasselt, de Hasselaar en mijn partij neem ik vandaag, met spijt in het hart, afscheid als burgemeester’, stelt Claes, die eraan toevoegt dat de gebeurtenissen haar hebben aangegrepen.

Nadja Vananroye (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Hasselt. Vananroye is 43 en schepen van welzijn, gezin en senioren in de stad. Ze is ook voorzitter van het Jessa Ziekenhuis en algemeen directeur van het dienstenchequesbedrijf vzw IN-Z. Vananroye studeerde aan de Sociale Hogeschool in Heverlee en de UAntwerpen.

‘Ik wil niet dat Hasselt in een onbestuurbaarheid terechtkomt', zegt ze. 'Daarom heb ik de vraag van de partij om het roer in handen te nemen, aanvaard.’CD&V-voorzitter Wouter Beke wenst haar succes op Twitter.'

Crisisoverleg

Nadat ze vanmiddag een gezamenlijke vergadering hadden, hebben SP.A-Hasselt en CD&V-Hasselt zich donderdagavond beraad over hoe het nu verder moet in de stad. CD&V eiste garanties voor een vlotte doorstart. De socialisten wilden Hilde Claes niet zonder prijs opofferen als burgemeester van Hasselt, zo klonk het.

Aanvankelijk werd een piste verkend om Ivo Belet aan te duiden als de nieuwe burgemeester van Hasselt, in opvolging van Hilde Claes (SP.A.), maar CD&V is van die piste afgestapt. Nadja Vananroye werd intussen naar voren geschoven als nieuwe burgemeester van de Limburgse stad.

Belangenvermenging

De crash van Hilde Claes stond in de sterren geschreven. Eerder raadde ook Willy Claes, die het normaal voor haar opneemt, zijn dochter aan om een stap opzij te zetten.

De wrevel over het eigengereide, koppige optreden van Claes groeit al enkele maanden. Zowel bij haar coalitiepartner als bij haar partijgenoten. Eén en ander kwam in een stroomversnelling door twee dossiers die deze week opdoken. Het eerste ging over een persoonlijk evenement (een bal) waarbij zij het partijlogo gebruikte , het tweede over een promotiecampagne die – buiten de communicatiedienst om – werd toebedeeld aan de partner van Claes’ kabinetschef.

Voor de zoveelste keer moest nationaal partijvoorzitter John Crombez naar Limburg afzakken. Naast de drie betrokkenen werden ook Limburgs partijvoorzitter Peter Vanvelthoven en enkele Limburgse SP.A-kopstukken woensdagavond om 18.30 uur ontboden in de gebouwen van De Voorzorg in Hasselt-centrum. Maar ook dat overleg leverde niets op. Vandaag mengde ook CD&V-voorzitter Wouter Beke zich in de gesprekken.

Nachtmerrie van Crombez

Na een kwart eeuw verliest de SP.A dus het burgemeesterschap in de Limburgse provinciehoofdstad. Een ook in andere provinciehoofdsteden en centrumsteden sluimert de neergang al een tijdje. Politoloog Johan Ackaert (Universiteit Hasselt) wijst in DS Avond op de veranderende context. ‘Vroeger waren de socialisten in de steden geoliede machines met een haast militaire discipline. Tegenwoordig is dat beeld helemaal weg.