Kort voor het begin van het nieuwe schooljaar heeft de Turkse regering 11.285 leerkrachten geschorst omdat ze banden zouden hebben met de verboden Koerdische Arbeiderpartij PKK.

Premier Binali Yildirim kondigde de schorsing van de duizenden leerkrachten aan. Hij zei dat naar schatting 14.000 leerkrachten voornamelijk in het Koerdische zuidoosten van het land ‘op de een of andere manier wat met terreur te maken hebben’. Tijdens het onderzoek worden ze nog betaald, klinkt het.

Turkije en westerse landen beschouwen de PKK als een terroristische organisatie. ‘We zijn met de grootste operatie ooit tegen de terreurorganisatie PKK bezig, zowel binnen als buiten onze grenzen’, zei president Erdogan. ‘Een belangrijke kant van deze strijd is het verwijderen van ambtenaren die verlengstukken van deze organisaties binnen de staat zijn.’

Na de mislukte staatsgreep van 15 juli had de regering in Ankara al meer dan 20.000 onderwijskrachten wegens vermoede banden met de beweging van prediker Fethullah Gülen geschorst.

President Recep Tayyip Erdogan acht Gülen voor de couppoging verantwoordelijk. Volgens regeringscijfers zijn er in Turkije meer dan 850.000 leerkrachten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in