Medailles spotten in Brussel
Nafi Thiam Foto: Belga
Groot feest vanavond in het Koning Boudewijnstadion: de Memorial Van Damme viert er haar veertigste verjaardag. Met bijna veertig olympische medaillewinnaars weet de organisatie opnieuw de crème de la crème van de atletiek naar ons land te lokken. Vijf redenen om vanavond alsnog naar Brussel af te zakken.

Veertig jaar nadat atleet Ivo Van Damme bij een tragisch auto-ongeluk om het leven komt, organiseert Wilfried Meert een veertigste hommage aan wat toen de absolute Belgische atletiektrots was. De Memorial is al jaren de officieuze afsluiter van het outdoor atletiekseizoen als slotakkoord van de Diamond League. Dat is de jaarlijkse atletiekcompetitie die over veertien meetings beslecht wordt.

De afgelopen vier decennia sneuvelden in Brussel al ruim dertien wereldrecords, zeven ervan staan nog altijd op de tabellen. Of er vanavond opnieuw records zullen sneuvelen, valt nog af te wachten. Maar dat het een topeditie wordt, kan zelfs de afwezigheid van ene Usain Bolt niet belemmeren.

100 M, vrouwen

Na een ontgoochelende vijfde plaats op de Spelen in Rio is de Nederlandse Dafne Schippers gebrand op revanche. Zij neemt het op tegen tweevoudig Olympisch kampioene Elaine Thompson. Die ging met het goud lopen op de 100 en de 200 meter in Rio. Of de Jamaicaanse ook de Diamond League op haar naam kan schrijven, weten we rond 20u13.

Hoogspringen, vrouwen

In het hoogspringen bij de vrouwen zullen alle ogen op één atlete gericht zijn: Nafi Thiam. Na haar onverhoopte gouden medaille op de zevenkamp in Rio besliste de organisatie om last minute het hoogspringen bij de vrouwen als discipline toe te voegen. Of het een echt spannende wedstrijd wordt, betwijfelen we. Maar het eerbetoon aan onze medaillewinnares willen we rond 20u15 voor geen goud missen.  

Hoogspringen, mannen

Twee jaar geleden raakte de Qatarees Mutaz Barshim in Brussel al eens over 2m43, de tweede beste sprong ooit en amper 2 cm onder het wereldrecord. Dit jaar kan de zilveren medaillewinnaar van Rio voor de derde keer op rij de Diamond League winnen. Al moet hij dan wel de Oekraïner Bohdan Bondarenko, goed voor brons in Rio, achter zich laten. Diens persoonlijk record, 2m42, is goed voor de derde beste sprong ooit. Afspraak om 19u45.

600 M, man vs machine

De Keniaan Nicholas Kiplangat Kipkoech zal flink uit zijn pijp mogen komen op zijn 600 meter. Hij neemt het op tegen piloot Bert Longin en zijn door zonne-energie aangedreven wagen. Die heeft een topsnelheid van 100 km/u. Kipkoechs persoonlijk record op de 600 meter bedraagt dan weer 1'15”87. Om 19u15 weten we wie deze man versus machine wint.

4x100 M, vrouwen

Vanavond is het eindelijk zover: Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo, Olivia Borlée en Hanna Mariën krijgen hun gouden medaille. Acht jaar na hun zilveren plak op de Spelen in Rio krijgen ze eindelijk waar ze recht op hebben. Na heranalyse van een urinestaal bleek dat één van de Russische loopsters, die toen het goud weg kaapten, doping nam. IOC-erevoorzitter Jacques Rogge neemt vanavond de honneurs waar: hij overhandigt samen met BOIC-voorzitter Pierre-Olivier Becker de gouden medailles aan de Belgische vrouwenploeg.