Uit een nieuw rapport van Euridyce, een instelling van de Europese Commissie, blijkt dat Duitse kinderen het meest aantal dagen naar school gaan, namelijk 208. Daarmee is Duitsland veruit koploper in Europa. Al hangt het wel af van de graad waarin de jongeren zitten, zo varieert het aantal er van 188 tot 208 dagen.
Ook is ons land is het aantal schooldagen niet overal gelijk. In Vlaanderen moeten kinderen jaarlijks 175 dagen naar school. In Wallonië een week langer, 182 dagen. Daarmee zit Wallonië net op het Europese gemiddelde.
'Vaak gaat het om historisch gegroeide tradities', zegt onderwijskundige Peter van Petegem (UAntwerpen), 'Dat de zomervakantie bij ons twee maanden duurt, komt omdat jongeren vroeger tijdens de zomermaanden mee moesten helpen op het veld.'
Lees verder onder de kaart
Tradities waar moeilijk aan te tornen valt: pedagogen pleiten al langer voor een kortere zomervakantie.
Die tradities verschillen vaak ook in andere landen per regio en per graad. Kinderen in Noord-Ierland moeten bijvoorbeeld vijf dagen minder naar school dan die in Wales of in Schotland.
In Frankrijk en Griekenland moeten kinderen het minst naar school, amper 162 dagen. Dat terwijl ze in Italië en Denemarken ruim één maand langer les hebben, zo'n 200 dagen per jaar. Al moeten we de cijfers van Eurydice ook met een korreltje zout nemen: zij houden geen rekening met het aantal lesuren per dag. In Duitsland bijvoorbeeld zijn er in het lager veel halve lesdagen.