Dankzij ‘feestdoos’ kan élk jarig kind trakteren in de klas
Foto: Frank Muller / HH

‘Heel wat kansarme kinderen gaan op hun verjaardag niet naar school omdat ze geen snoepjes kunnen uitdelen aan hun klasgenoten’, weet vzw Feestvarken, die daar iets aan wilde doen. Het resultaat is een ‘feestdoos’ met een geschenk voor de jarige én traktaties voor in de klas.

Dit jaar zal vzw Feestvarken zo’n 450 pakketten uitdelen aan kansarme ouders, die er vervolgens hun kinderen mee kunnen verrassen. Zij weten vaak niet wat hen overkomt, want normaal gezien is er voor cadeautjes in hun gezin geen financiële ruimte.

‘Onze anonimiteit is erg belangrijk’, zegt Koen Hendrickx, medeoprichter van de vzw, in Het Laatste Nieuws. ‘Dat we daardoor de reacties van de kinderen niet zien, dat is bijkomstig. We krijgen soms foto’s van ouders terwijl hun kinderen enthousiast de doos openscheuren. Dat op zich is al heel hartverwarmend.’

Cakemix

De vzw werkt nauw samen met OCMW’s, die bepalen bij welke hulpbehoevende gezinnen de pakketten terechtkomen. In de ‘feestdozen’ zit een mooi verjaardagscadeau (ter waarde van zo’n 30 euro), alles om het huis passend te versieren (zoals ballonnen, bordjes, bekertjes en een cakemix), maar ook traktaties voor in de klas. ‘Veel arme kinderen gaan op hun verjaardag niet naar school omdat ze geen snoepjes kunnen uitdelen’, zegt Koen Hendrickx.

Precieze cijfers zijn er niet, maar onderzoekers van de Universiteit Antwerpen spreken van ‘een groot probleem’. Dat hoeft niet te verwonderen, aangezien 1 op de 9 Vlaamse kinderen in kansarmoede leeft.