Formule 1 krijgt Belgisch tintje na miljardendeal
Foto: BELGA

Telenet-zuster Liberty Media betaalt 8 miljard voor Formule 1-circus. De 85-jarige Bernie Ecclestone blijft nog 3 jaar directeur.

Liberty Media, de Amerikaanse zuster van Telenet, koopt voor 8 miljard euro de rechten op de Formule 1. Beide partijen waren al enige tijd in gesprek. Durfkapitalist CVC zinde op een verkoop, maar tot dusver kwam het er niet van.

Liberty Media, dat net als zuster en Telenet-moeder Liberty Global wordt gecontroleerd door John Malone, is wereldwijd een van de grootste mediabedrijven en actief in meer dan 30 landen. Liberty Media investeerde ook vroeger al in sport en is eigenaar van de Amerikaanse baseballploeg uit Atlanta, de Braves.

In totaal is de deal 8 miljard dollar (iets meer dan 7 miljard euro) waard. Liberty Media legt daarvan ‘slechts’ 3,91 miljard euro op tafel, maar neemt ook 3,6 miljard euro schulden over. Het krijgt meteen al 18,7 procent van de aandelen in handen, de rest volgt als de verkoop afgerond is in het eerst kwartaal van 2017.

Als de overname compleet is, krijgt CVC een aandeel van 65 procent in Liberty Media, maar verliest daarbij het stemrecht tijdens de aandeelhoudersvergadering. Liberty Media plaatst met Chase Carey een nieuwe voorzitter bovenaan de Formula One Group. Bernie Ecclestone zal onder hem werken en blijft nog drie jaar lang directeur om de continuïteit te garanderen.

Ecclestone werd in 1978 de baas van de Formula One Constructors Association (FOCA). Met de verkoop van de televisierechten van de races in de Formule 1 verdiende de Brit miljoenen en werd hij de machtigste man in de autosport. Ook na de overname van een groot deel van de aandelen door CVC Capital, bleef Ecclestone aan als baas van de Formule 1.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig