VUB begraaft kritische doorlichting
Rector Paul De Knop. Foto: belga
Een officieel rapport waarin de rechtenopleiding van de VUB een onvoldoende krijgt, is nooit gepubliceerd. De universiteit stak er een stokje voor met een ongezien juridisch offensief.

De rechtenopleidingen van alle Vlaamse universiteiten zijn de afgelopen jaren onder de loep genomen door een onafhankelijke commissie. Die resultaten moesten voor de zomer online verschijnen op de website van de VLUHR,  de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen Raad. Dat gebeurde niet.

Omdat de VUB niet akkoord was met de negatieve beoordeling, stapte ze naar de rechter. En dat is hoogst uitzonderlijk. Die legde een dwangsom op van 250.000 euro als het rapport gepubliceerd zou worden, in afwachting van een uitspraak ten gronde.

De VLUHR besloot daarop geen enkel rapport online te zetten. De universiteiten deden dat wel zelf, behalve dus de VUB.
Rector Paul De Knop. ‘Wij hebben niets te verbergen. De kwaliteit van onze afgestudeerden is goed. Maar op een één facet van de beoordeling zijn we niet goed genoeg bevonden. Daar zij we het niet mee eens.’

Over de inhoud van het rapport wil hij zich niet uitlaten. Bij diverse bronnen valt te horen dat de VUB vindt dat de beoordeling door een onafhankelijke commissie niet eerlijk is verlopen, dat de Brusselse universiteit strenger beoordeeld zou zijn geworden dan de andere universiteiten.

Om verdere escalatie te voorkomen, is nu afgesproken dat de universiteit een nieuwe beoordeling krijgt. Gezien de discussie zal die niet georganiseerd worden door de VLUHR maar door een nog aan te duiden – mogelijk internationale – instantie. 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig