Bourgeois keurt uitvoer van wapenonderdelen naar Saudi-Arabië goed
Foto: BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft een vergunning goedgekeurd voor de uitvoer van wapenonderdelen naar Saudi-Arabië, concreet gaat het om vizieren.

Bourgeois verdedigt zich met de vaststelling dat die voor civiel gebruik bestemd zijn, en dat er op dit ogenblik geen Europees wapenembargo tegen Saudi-Arabië bestaat.

In het verslag van de dienst Controle Strategische Goederen van juli en augustus staat de vergunning vermeld. Het gaat om ‘Vuurwapens, onderdelen, toebehoren en munitie’, een partij die goed is voor 179.300 euro. De bestemmeling is niet bekend, de producent evenmin.

Wapenleveringen aan Saudi-Arabië liggen politiek gevoelig: het land wordt beschouwd als een bakermat van het internationale terrorisme, en bovendien is het land in een omstreden militair conflict met buurland Jemen verwikkeld.

‘Geval per geval zeer kritisch bekijken’

In januari nog zei Bourgeois dat hij de export van Waalse wapens - goedgekeurd door zijn PS-ambtsgenoot Paul Magnette - naar Saudi-Arabië afkeurt. Hij noemde het toen ‘zeer onwaarschijnlijk’ dat hij wapenvergunningen voor Saudi-Arabië zou goedkeuren. Hij voegde daar aan toe dat hij geen voorstander is van een algemeen verbod, maar het geval per geval ‘zeer kritisch’ ging bekijken.

‘En dat doen we ook: case by case nemen we dat kritisch onder de loep, en gaan we na wat de impact is op mensenrechten en oorlog.’ Bij Bourgeois wordt erop gewezen dat die wapens eigenlijk niet vergunningsplichtig zijn - net zomin als pakweg beeldschermen dat zijn - maar dat er in Vlaanderen toch een bijkomende controle op gebeurt. ‘Bovendien kunnen de vizieren in kwestie slechts zes maal uitvergroten, terwijl voor militaire toepassing een vizier minstens negen maal moet uitvergroten.’

SP.A niet akkoord

Bij oppositiepartij SP.A, die de levering op het spoor kwam, zijn ze niet onder de indruk van Bourgeois’ uitleg. ‘Als we fors willen zijn in de strijd tegen het terrorisme en het extremisme, dan moeten we stoppen met militair materiaal uit te voeren naar landen die dat terrorisme en extremisme ondersteunen en verspreiden’, zegt Vlaams parlementslid Tine Soens aan de VRT.

Ook Groen is niet te spreken over de goedkeuring van Bourgeois. 'Bourgeois is een platte verkoper van oorlogstuig', tweette Antwerps fractieleider Wouter Van Besien. 'In het parlement was er een duidelijke meerderheid om niet naar Saudi-Arabië uit te voeren.