Groot-Brittannië gaat in Calais een muur van vier meter hoog bouwen. Dit om het vluchtelingen moeilijker te maken aan boord te klauteren van vrachtwagens in de hoop de oversteek te maken naar Groot-Brittannië. Dat maakte Brits minister van Migratie Robert Goodwill bekend.

Om vluchtelingen te belemmeren aan boord te klimmen van vrachtwagens gaat Groot-Brittannië een vier meter hoge muur bouwen aan de grensovergang in de Noord-Franse stad Calais. Die muur komt aan weerszijden van de belangrijkste invalsweg naar de haven van Calais, de N216, en zal één kilometer lang zijn.

Die weg loopt net langs het vluchtelingenkamp, de zogenaamde 'Jungle', van Calais. Daar verblijven nog altijd ongeveer 10.000 vluchtelingen, waarvan het merendeel naar Groot-Brittannië wil. Maar de aanwezigheid van al die vluchtelingen zorgt al sinds vorig jaar voor heel wat problemen voor de vele vrachtwagenchauffeurs in de buurt.

Zo hebben ze te kampen met vluchtelingen die op allerlei manieren in hun truck proberen te geraken. Die hopen zo ongezien de oversteek te kunnen maken van het Franse vasteland naar Groot-Brittannië. Afgelopen jaar stopte de Britse grenscontrole zo al ruim 84.000 vluchtelingen. Bovendien stelde de Franse politie al meer dan 22.000 inbreuken vast op de beveiligingen langs die N216.

Sluiting van het kamp?

De voorbije weken zouden sommige vluchtelingen ook driester en driester te werk gaan. Zo zouden ze de weg blokkeren en vrachtwagenchauffers gewapend bedreigen om hen mee te nemen. Dat zorgde maandag nog voor hevig protest van de truckers. Zij eisen samen met de inwoners en boeren van Calais de sluiting van het vluchtelingenkamp. Vorige week maakte Frans minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bekend het kamp 'volledig te zullen ontmantelen'.

Maar daar wachten ze in Groot-Brittannië niet op: 'We hebben al hekken geplaatst in Calais, maar mensen geraken er nog steeds door. Nu gaan we voor een muur', klinkt Brits minister voor Migratie Robert Goodwill strijdvaardig. 

Lees verder onder de kaart

'Lost niets op'

Het idee is niet nieuw. Eind 2014 was er al een protestmars toen havendirecteur Jean-Marc Puissesseau met het plan op de proppen kwam. Vorige maand was er zelfs nog een petitie tegen opgestart. 

Lokale actiegroepen in Calais reageren dan ook zeer verontwaardigd nu de beslissing is gevallen. 'Er zijn al kilometers hekken en bewaking. De muur zal er enkel voor zorgen dat mensen verder zullen gaan om errond te geraken', aldus François Guennoc van Auberge des Migrants. Volgens Guennoc zal de muur ervoor zorgen dat vluchtelingen sneller beroep zullen doen op mensensmokkelaars.

Deze maand nog gaan de werken van start. De muur zou naar schatting 2,7 miljoen euro kosten. Dat bedrag komt uit een gezamenlijke Frans-Britse pot van 20 miljoen euro, aangelegd om de problemen aan de grensovergang en de haven op te lossen.