Minder eerstejaars naar unief
Foto: belga
Na jaren van groei lijkt het erop dat minder eerstejaars zich inschrijven aan de Vlaamse universiteiten. De voorlopige inschrijvingscijfers wijzen op een daling van gemiddeld tien procent ten opzichte van hetzelfde ogenblik vorig jaar.

Drie weken voor de start van het academiejaar twijfelen nog heel wat jongeren over wat ze precies willen gaan studeren. Dat er nog zoveel late beslissers zijn, blijkt ook uit de voorlopige inschrijvingscijfers van nieuwe bachelorstudenten aan de Vlaamse universiteiten.

Zo tekenen de UHasselt (15 procent), de KU Leuven (11 procent) en de UAntwerpen (5 procent) lagere aantallen op. 'Het zijn natuurlijk voorlopige cijfers, maar we wisten dat de groei van de voorbije jaren niet kon blijven duren. De komende weken zal het wel nog verbeteren, maar de huidige achterstand maken we niet meer goed', zegt Koen Santermans van de UHasselt.

Aan de KU Leuven wil men nog geen conclusies trekken: 'Er kan nog veel veranderen de komende weken. Maar de cijfers zijn wat ze zijn.' Bij de UAntwerpen verwachten ze nog een stijging na de jaarlijks druk bezochte infomarkt die nu woensdag doorgaat. Die vindt dit jaar een week later plaats dan vorig jaar. Van de Vrije Universiteit Brussel zijn voorlopig geen cijfers voorhanden.

Wel stijging bij hogescholen

Ook aan de UGent waren er vorig jaar op hetzelfde ogenblik 8 procent meer nieuwe bachelorstudenten ingeschreven dan nu. Al wijzen ze daar op het feit dat de huidige cijfers niet te vergelijken zijn met vorig jaar: 'Momenteel zitten we op hetzelfde niveau als toen', klinkt het er.

Bij de hogescholen een heel ander verhaal: daar noteren ze twee weken voor de lessen weer beginnen wel positieve cijfers. Zo zit Thomas More op zes procent meer eerstejaars, Karel de Grote Hogeschool op drie procent, en Hogeschool Gent zelfs op zeven procent. 

'We zijn voorzichtig positief, maar het ziet er zeker goed uit', aldus Johan Persyn van HoGent, 'We zien ook dat de late start van het academiejaar studenten aanzet tot het langer uitstellen van hun studiekeuze dan andere jaren. Dus we blijven voorzichtig.'

Vanaf maandag 19 september beginnen heel wat hogescholen er weer aan, één week later gaan de universiteiten dan van start. Afwachten wat de definitieve cijfers ons eind september zullen leren...