Wijnegem bij grootste slachtoffers Optima
Ivo Wynants, burgemeester Wijnegem Foto: rr

De Antwerpse gemeente Wijnegem heeft 3,2 miljoen tegoed van Optima Bank, zo vernam de redactie. Het gaat om geld dat pas vorig jaar gestort werd. De gemeente verzweeg dit tot nu toe voor de gemeenteraad maar publiceerde een persbericht na vragen van De Standaard.

Van alle gemeenten en OCMW’s die geld tegoed hebben van Optima Bank, is de gemeente Wijnegem één van de grootste partijen. De gemeente heeft maar liefst 3,2 miljoen euro tegoed. Het gaat om geld dat vorig jaar bij Optima Bank werd gestort nadat de gemeente een toelage kreeg van de Vlaamse overheid in verband met de bouw van een OCMW-rusthuis.

De gemeente kon normaal rekenen op een jaarlijks tussenkomst van de overheid maar Vlaanderen moest van Europa vorig jaar de tussenkomst in één keer storten. ‘Toen we de bestaande lening wilden aflossen, bleek dat dit 800.000 euro ging kosten. We hebben dan maar besloten de lening te laten staan en het geld te beleggen. Optima Bank gaf de beste voorwaarden', zei burgemeester Ivo Wynants (N-VA) daarnet aan deze krant.

Wynants verzweeg het debacle tot nu toe voor zijn gemeenteraad. Toen hij vandaag met vragen werd geconfronteerd, besliste hij snel een communiqué uit te sturen. Wynants zegt dat de gemeente zelf slachtoffer is van ‘controle-instanties die hun werk niet goed hebben gedaan’.

'We gaan ons burgerlijke partij stellen in deze zaak'. Wynants zegt ook dat Optima Bank vermoedelijk niet het recht had nog geld op te halen bij partijen zoals Wijnegem. Dat was een eis van de toezichthouder van Optima Bank, de NBB. ‘Wij zijn geen professionele belegger, men mocht geen geld ophalen bij ons.’