Antwerpse files langer door Ringland
'Ringland biedt een onlogisch systeem dat geen duurzame basis vormt voor de uitbouw van een goed hiërarchisch gestructureerd wegensysteem in de Antwerpse regio.' Foto: WAS
Meer sluipverkeer en files: het milieueffectenrapport voor een onderdeel van het Oosterweel-project is haast vernietigend voor Ringland. ‘Dit probleem is niet oplosbaar.’

Het doek dreigt te vallen over Ringland. Een plan-MER, opgesteld door het onafhankelijke studiebureau Transport&Mobility Leuven (TML), velt een uiterst kritisch – om niet te zeggen vernietigend – advies over het concept. De voorgestelde oplossing verlengt de files en doet het sluipverkeer toenemen. ‘Dit probleem is niet oplosbaar’, luidt het strenge oordeel. Dit plan-MER maakt het de Vlaamse overheid onmogelijk Ringland als alternatief ernstig te nemen.

'Onlogisch systeem'

Het plan-MER, dat De Standaard in handen kreeg, onderzoekt eigenlijk de mogelijke bouw van de bypass A102-R11bis, die Ekeren via Wommelgem en Mortsel met de E19 in Wilrijk moet verbinden. Ook dit project wordt geconfronteerd met erg kritische bemerkingen. Volgens TML is er nauwelijks sprake van een structurele verkeersverbetering. Wellicht verzeilt de A102 nu op de lange baan. Het heeft geen zin om geld uit te geven voor iets dat nauwelijks oplevert. De R11bis (de ondertunneling van de Krijgsbaan) gaat zelfs de prullenmand in.

TML spreekt van een ‘onlogisch systeem’ dat ‘geen duurzame basis vormt voor de uitbouw van een goed hiërarchisch gestructureerd wegensysteem in de Antwerpse regio’. Half september bespreken de betrokken overheden dit plan-MER.