Youssef Kobo stapt op als CD&V-kabinetsmedewerker
Foto: Bart Dewaele

Youssef Kobo werkt niet langer op het CD&V-kabinet van de Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets. Kobo neemt zelf ontslag na ‘een hartig gesprek’ met Debaets. Die was niet te spreken over oude uitspraken van Kobo over Gaia.

Dit weekend dook een oude tweet van Kobo op, waarin hij uithaalde naar medewerkers van Gaia in een discussie over onverdoofd slachten. ‘Als we nu eens bij wijze van compromis Gaia-activisten in plaats van schapen slachten’, schreef hij in 2013. Het was een vervolg op zijn eerdere post om Geert Wilders en Filip Dewinter te slachten. ‘Foute humor, te wijten aan de jonge leeftijd’, noemde hij dat laatste, nadat er deze zomer een relletje over was ontstaan.

Maar Gaia kan er niet mee lachen, zeker niet nu de tweet dit weekend weer opdook. Staatssecretaris Debaets beloofde een ‘hartig gesprek’ met Kobo. 'Hij besefte dat door zijn oude tweets die telkens terug opduiken zijn functioneren op het kabinet met als bevoegdheden Gelijke Kansen en Dierenwelzijn zeer moeilijk was', laat een woordvoerder optekenen. 

'Verantwoordelijkheid opgenomen'

Kobo zelf heeft intussen gereageerd via Twitter:


Vete met De Wever

Youssef Kobo wierp zich de laatste weken naast kabinetsmedewerker op als opiniemaker, waardoor hij onlangs nog in een bitse vete verzeild raakte met N-VA-voorzitter Bart De Wever. Die zei 'er bezorgd over te zijn' dat Kobo op een CD&V-kabinet werkzaam was, onder meer omwille van zijn kritiek op Israël in het verleden. 

Kobo liet ook van zich horen in het debat over de boerkini. Nadat De Wever boerkini’s vergeleek met tenten, zei Kobo in De Standaard: ‘Vroeger losten partijvoorzitters maatschappelijke problemen op, nu verkopen ze cafépraat. Niveau Filip Dewinter. Iemand heeft deze zomer veel van Donald Trump opgestoken.'

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig