Axa gaat fors afslanken. De Franse verzekeraar schrapt de komende jaren minstens 650 jobs, sleutelt nogmaals aan de lonen en stopt met de verkoop van individuele levensverzekeringen. ‘Dit is erg pijnlijk’, zuchten de vakbonden.

De lage rente dwingt Axa tot een ingrijpende herstructurering. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad kondigde de Franse verzekeraar vandaag aan dat er de komende jaren mogelijk 650 van de 4000 jobs geschrapt zullen worden.

Jobs die volgens LBC-secretaris Vic Van Kerrebroeck vooral zullen verdwijnen bij de IT-afdeling en de afdeling Leven. ‘Dit is erg pijnlijk voor het personeel. Op korte termijn verdwijnen bij Axa niet alleen 15 procent van alle jobs, de directie vraag opnieuw om in te leveren in het loon.’

Strategisch plan

Het jobverlies is een gevolg van een ingrijpend strategisch plan, Strategie 2020, waarmee de Franse verzekeraar zijn positie als marktleider in schadeverzekeringen wil handhaven en het bedrijf wil beschermen tegen de gevolgen van de langdurig lage rente.

Die lage rente zet vooral de verzekeraars financieel onder grote druk, benadrukte de Nationale Bank vorig jaar. Met name omdat hij bij het afsluiten van levensverzekeringen vaak hogere rendementen beloofd zijn dan bij de huidige rente-omgeving haalbaar zijn. De Nationale Bank raadde de verzekeraars toen aan om extra voorzichtig te zijn en financiële meevallers vooral te gebruiken om toekomstige verplichtingen af te dekken.

Het is dan ook niet echt een verrassing dat Axa aankondigt dat het vanaf 1 januari 2017 zal stoppen met de verkoop van nieuwe individuele beleggingsverzekeringen (tak21- en tak23) in België. En dat om zich te heroriënteren naar de activiteiten waarin de verzekeraar sterk is: de verkoop van schadeverzekeringen (brand, auto, ....) en pensioenopbouw voor werkgevers, zelfstandigen en particulieren.

‘Organisatorische vereenvoudiging’

In het kader van een zogeheten ‘organisatorische vereenvoudiging’ gaat de Franse verzekeraar ook snoeien in personeel, kantoren en lonen. De activiteiten Charleroi, Leuven en Eupen verhuizen vanaf juli 2017 naar Brussel. Een jaar later verdwijnt ook het Axa-kantoor in Gent. De activiteiten daar worden verdeeld over Antwerpen en Brussel.

Daardoor dreigen er de komende twee jaar 650 medewerkers hun job te verliezen. En niet 850 jobs waarvan eerst sprake. ‘Ik begrijp niet waar die 850 jobs vandaan komen. Dat cijfer is nooit gevallen’, benadrukt woordvoerder Laurent Winnock in een reactie. Bij de vakbonden houden ze het op een misverstand.

Inleveren

De directie van Axa belooft volgens Winnock het aantal naakte ontslagen te beperken. Het resterende personeel zal wel nogmaals moeten inleveren. Of zoals Axa het verwoordt: er komt ‘een verdere herziening van verschillende aspecten van het loonbeleid om de eenheidskosten per werknemer opnieuw aan te passen aan de markt.’

Om met minder personeel toch dezelfde dienstverlening te kunnen bieden, gaat Axa de komende jaren 200 miljoen euro investeren in verdere digitalisering van het productaanbod. Schadeaangiften gaan vereenvoudigd worden en mogelijk worden via smartphone, diensten zullen 24 uur op 24 digitaal toegankelijk worden.

In 2015 realiseerde AXA Belgium een omzet van 3,7 miljard euro en boekte de verzekeraar een winst van 398 miljoen euro.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in