VIDEO. Staatsbegrafenis voor Oezbeekse president Karimov in geboortestad
De kist van Karimov wordt door de massa gedragen op het Registanplein in Samarkand. Foto: REUTERS

In het bijzijn van internationale gasten is de Oezbeekse president Islam Karimov in zijn geboortestad Samarkand bijgezet. Aan de ceremonie voor de autoritaire heerser op het centrale Registanplein namen duizenden mensen deel. Voor Rusland was premier Dmitri Medvedev aanwezig.

Karimov (78) leidde Oezbekistan sinds 1989 met harde hand. Vrijdag werd hij na een beroerte dood verklaard. De hele week was er al onduidelijkheid geweest rond zijn gezondheidstoestand.

Gevreesd wordt dat het overlijden van de president tot grote instabiliteit kan leiden. Als mogelijke nieuwe sterke man van het islamitische land geldt premier Javkat Mirsiyayev (58). Hij had de opdracht gekregen de bijzetting op de imposante begraafplaats Schachi-Sinda te organiseren.

Dochter uitgerangeerd

Tot voor kort gold de oudste dochter van Karimov ook als zijn politieke erfgename, maar Gulnara Karimova viel enkele jaren geleden uit de gratie van haar vader en diens entourage.

Het Nederlandse gerecht ontdekte in 2014 dat Gulnara via een brievenbusfirma in Gibraltar ongeveer 300 miljoen euro smeergeld incasseerde van het telecombedrijf VimpelCom, dat gevestigd is in Amsterdam en vooral actief is in Centraal-Azië. Om toegang te krijgen tot de Oezbeekse markt, moest VimpelCom langsgaan bij Gulnara. Ze werd in juli dit jaar veroordeeld tot een boete van 1,6 miljoen euro, terwijl de rechter ook 123 miljoen euro terugvordert van de brievenbusfirma.

Autoritaire despoot

Islam Karimov doorliep alle geledingen van de Communistische Partij voor hij in 1989 president werd van de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek. Na de onafhankelijkheid twee jaar later bleef hij staatshoofd. Karimov werd in totaal drie keer opnieuw verkozen, maar erg geloofwaardig waren deze verkiezingen niet. In 25 jaar heeft Oezbekistan dan ook geen democratische traditie opgebouwd.

VIDEO. Staatsbegrafenis voor Oezbeekse president Karimov in geboortestad
De Russische premier Medvedev voor het portret van Karimov. Foto: REUTERS

Tijdens het bewind van Karimov behield Oezbekistan nauwe banden met grote broer Rusland. Zijn aanhangers wijzen op de relatieve economische stabiliteit in het 30 miljoen inwoners tellende land en zijn aanpak van de radicale islam. Zijn politieke tegenstanders, die in groten getale naar het buitenland gevlucht zijn, en mensenrechtenorganisaties omschrijven hem als een autoritaire despoot. Verkiezingen zouden getrukeerd zijn en willekeurige arrestaties zouden allesbehalve een uitzondering geweest zijn onder Karimov.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig