Ook VS bekrachtigen met klimaatakkoord Parijs
De Amerikaanse president Barack Obama en zijn Chinese collega Xi Jinping Foto: Reuters
Zowel China als de VS ratificeren het klimaatakkoord van Parijs. Daarmee scharen twee van de grootste vervuilers zich achter het akkoord.

Dat hebben de Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse collega Barack Obama zaterdag officieel gemeld op een ontmoeting in de marge van de G20-top in Hangzhou. De goedkeuring van het Chinese parlement kwam er al enkele uren voor hun afspraak.Obama kan het verdrag zonder toestemming van zijn Congres in werking laten treden.

'Landen als China en Amerika tonen leiderschap, en geven het goede voorbeeld', zei Obama. 'Waar er een wil en een visie is, is het voor ons mogelijk te bouwen aan een wereld die veiliger, welvarender en vrijer is dan wat we nu hebben. Xi wees op het belang van de goedkeuring voor de toekomst van de Chinese bevolking.

Het akkoord, dat vorig jaar in december werd ondertekend door bijna 200 landen, is het eerste, universele actieplan om de impact van de klimaatverandering te beperken en de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd onder de 2 graden Celsius te houden.Door de steun van de twee grootste economiën ter wereld komt de uitvoering een grote stap dichterbij.

Het akkoord zal van kracht worden 30 dagen nadat 55 landen die verantwoordelijk zijn voor minstens 55 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, het hebben geratificeerd. De ratificatie van de twee grootmachten China en de Verenigde Staten is dan ook een grote stap vooruit, aangezien tot op heden 24 landen, goed voor 1 procent van de uitstoot, het akkoord hadden bekrachtigd. Met de steun van de VS en China erbij is dat bijna 40 procent. 

Ook België staat achter het klimaatakkoord, maar voorlopig is het nog niet bekrachtigd door het parlement.