Damart koopt noodlijdende Xandres
Foto: xandres/facebook

De Noord-Franse beursgenoteerde textielgroep Damartex uit Roubaix, bekend van het merk Damart, is eigenaar geworden van het noodlijdende bedrijf Xandres.

Xandres, het bedrijf Xandres van Isabelle Santens, dochter van baron Marc Santens van de gelijknamige badhanddoekenfamilie, had het al jaren moeilijk. De laatste beschikbare jaarrekeningen tonen consequent een bedrijfsverlies en meestal ook een nettoverlies.

De vennootschap Andres, die de winkels onder de naam Xandres uitbaat, werd in oktober vorig jaar gesplitst. Toen werd een nieuwe vennootschap Labels by Andres opgericht. Op diezelfde dag werd ook beslist het boekjaar 2015 te verlengen tot 31 maart 2016. Er volgde ook een kapitaalreductie.

In het jaarverslag 2014 werd al aan de alarmbel getrokken door Isabelle Santens. ‘De reeds besproken en voorgelegde saneringsplannen dienen onverminderd uitgevoerd te worden. De markt evolueert zeer snel en het bedrijf dient zich komend jaar dringend aan te passen aan deze gewijzigde marktomstandigheden.’

Isabelle Santens zal terugtreden als gedelegeerd bestuurder bij Xandres. Ze is ook bestuurder bij het telecombedrijf Proximus.Xandres verkoopt via de groothandel en heeft ook 16 eigen winkels. Van het zakenimperium van de familie Santens blijft nog maar weinig over.